Concedii și indemnizații pentru îngrijitorii bolnavilor de cancer

209

O inițiativă legislativă semnată de senatorul PNL de Hunedoara Lucica Dina Munteanu extinde concediile și indemnizațiile de asigurări sociale și pentru îngrijitorii copiilor bolnavi de cancer de până la 18 ani, precum și pentru pacienții oncologici adulți.

Conform parlamentarului hunedorean, până acum beneficiau de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate doar îngrijitorii copiilor bolnavi cu vârste de până la 16 ani.

”Acești îngrijitori pot fi rude sau alte persoane apropiate, a căror viață este grav afectată de responsabilitățile pe care le au și de sacrificiile pe care trebuie să le facă pentru a-i sprijini pe cei aflați în suferință.

Activitățile lor profesionale, în astfel de cazuri, se cer adaptate cu cele de îngrijire. Uneori ei trebuie să-și reducă programul de lucru, ceea ce le afectează veniturile, iar dacă aceasta se întâmplă pe termen lung, le afectează și veniturile la bătrânețe. În plus, oboseala, emoțiile și efortul depus le pot afecta atât sănătatea fizică, cât și, mai ales, cea mentală.

Dacă până acum beneficiau de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate doar îngrijitorii copiilor bolnavi cu vârste de până la 16 ani, prezenta inițiativă legislativă extinde aceste drepturi și pentru cei care îngrijesc un copil bolnav până la 18 ani și un pacient bolnav oncologic cu vârste peste 18 ani.

Astfel, vor beneficia de concediu și de indemnizația pentru îngrijire, cu acordul pacientului, acei îngrijitori care îl vor însoți la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. În plus, vor beneficia în fiecare an de cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și de cel puțin cinci sedințe de consiliere psihologică clinică gratuite”, a precizat senatorul PNL Lucica Dina Muntean.

Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient.

Carmen COSMAN – PREDA