Judecătorii respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Tiberiu Balint cu DNA!

Tribunalul Hunedoara a decis respingerea acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat între fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, Tiberiu Balint, și Direcția Națională Anticorupție. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Tiberiu Balint a fost cercetat de DNA într-un dosar de luare de mită. Și-a recunoscut vinovăția în fața procurorilor anticorupție, iar anchetatorii au propus închisoare cu suspendare pentru cei 100.000 de euro pe care i-ar fi pretins și primit. Dar judecătorii nu au fost de acord cu înțelegerea legală și au dispus retrimiterea dosarului la DNA.

”În temeiul art. 485 al.1 lit. b C.pr.pen., Respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 04.03.2021 de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia cu inculpatul Balint Tiberiu Ioan în dosarul nr. 173/P/2013, dosar în care inculpatul a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 6 din legea nr.78/2000 rap. la art. 254 Cod penal (1969) cu aplicarea art. 5 Cod penal. Trimite dosarul la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru continuarea urmăririi penale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 26 aprilie 2022”, este hotărârea pronunțată de Tribunalul Hunedoara.

Reamintim că, la jumătatea lunii martie a.c., fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara din ”perioada Moloț”, Tiberiu Balint, a  fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru luare de mită.

De asemenea, o societate comercială, City Park Solution SRL, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la luare de mită. Balint ar fi primit banii prin intermediul acestei firme, pe care o administra. Sesizarea instanței de judecată, spun procurorii DNA, s-a făcut cu acord de recunoaștere a vinovăției.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Balint Tiberiu Ioan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, în cursul lunii octombrie 2013 de la un om de afaceri suma de 100.000 euro pentru a aproba prelungirea unui contract de execuție lucrări încheiat cu Consiliul Județean Hunedoara, în condițiile în care inculpatul nu avea vreo dispoziție de delegare emisă în acest sens.
Ulterior, în perioada noiembrie 2013 – mai 2014, după semnarea actului adițional, inculpatul Balint Tiberiu Ioan ar fi primit prin intermediul SC City Park Solution SRL (pe care o administra în fapt), în mai multe tranșe, suma totală de 510.000 lei ce reprezenta costul unor presupuse servicii de consultanță de care ar fi beneficiat omul de afaceri.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 510.000 lei, virată de inculpatul Balint Tiberiu-Ioan în contul bancar al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, precizează DNA într-un comunicat dat astăzi publicității.

Procurorii anticorupție au precizat că, în prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi,
– amendă în sumă de 7.500 lei și interzicerea de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA

(Foto: Mesagerul Hunedorean)