Ce îi leagă pe George – Artur Găman și Haralambie Vochițoiu?!

George – Artur Găman și Haralambie Vochițoiu. Două persoane foarte bine cunoscute din Valea Jiului, și poate la fel de controversate, legate de o serie de contracte comerciale avantajoase derulate de-a lungul vremii.

Găman este directorul Institutului Național de Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani și, în această ecuație comercială este ”plătitorul”, sau ”autoritatea contractantă”. Asta pe de o parte. De cealaltă parte se află firme apropiate de familia fostului senator de Valea Jiului Haralambie Vochițoiu, controlate de fostul parlamentar la un moment dat direct, iar mai apoi prin diverși interpuși. În aceeași ecuație financiară sunt ”încasatori” sau beneficiari ai achizițiilor lansate de INCD – INSEMEX Petroșani. Dacă ne referim la Diacostampet sau Art Forest Company vorbim chiar despre achiziții directe.

Sunt, așa cum spuneam, contracte avantajoase, pentru diverse lucrări. De exemplu, din doar trei contracte, Art Forest Company a câștigat aproape 260.000 de lei, după ce a executat pentru INSEMEX ”lucrări de structuri metalice” sau ” lucrări de pavare și de asfaltare”.

La Diacostampet, în schimb, s-a mers tot pe încredințare directă pe motivul legal de ”unitate protejată” pentru persoane cu dizabilități.

Relațiile comerciale dintre firmele apropiate de familia lui Haralambie Vochițoiu și institutul condus de George Artur Găman au funcționat foarte bine, din câte se pare, în condițiile în care fiica lui Găman este  angajată a acestui grup de firme și chiar apare în mai multe fotografii alături de alți reprezentanți ai acestor societăți și de Haralambie Vochițoiu.

L-am întrebat pe directorul INCD – INSEMEX Petroșani cât de moral este acest aspect, al angajării fiicei sale la firme cu care institutul cu capital de stat derulează contracte comerciale.

În replică, directorul Găman spune că fiica sa este extrem de bine pregătită profesional și aduce un aport semnificativ oriunde ar activa.

”INSEMEX are contracte cu mii de firme, asta ar însemna restricționarea semnificativă a accesului pe piața muncii. Fiica mea a absolvit cu note maxime două mastere în domeniu la UBB și sunt sigur că aduce un aport real și semnificativ oriunde ar activa”, a precizat directorul INCD – INSEMEX Petroșani, George – Artur Găman.

INCD – INSEMEX Petroșani funcționează sub directa coordonare a Ministerului Cercetării și Inovării.

De precizat că la această oră procurorii anticorupţie efectuează acte de urmărire penală într-un dosar care îl  vizează pe Haralambie Vochiţoiu, pentru ”infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie”

Carmen COSMAN – PREDA