După 30 de ani! Autoritățile județene stau cu ochii pe PNRR pentru a  finaliza megalomanicul Palat Administrativ

Autoritățile județene dovedesc din nou că nu pot să finalizeze construcția megalomanică ce străjuiește centrul municipiului Deva în care ar fi urmat să funcționeze Palatul Administrativ și speră să obțină fonduri prin PNRR. Clădirea ”anvelopată” în plăci de marmură a înghițit până acum mai multe milioane de euro!

În 1992, reprezentații de atunci ai Consiliului Județean Hunedoara, Prefecturii Hunedoara, Primăriei Deva, precum și cei de la Direcţia de finanţe publice și Direcţia de Statistică au parafat o asociere în vederea construirii imobilului care are o suprafață de peste 14.000 mp. Acum, la 30 de ani distanță,  Consiliul Județean Hunedoara se asociază, din nou, cu Prefectura și Direcția Județeană de Statistică. Pentru același Palat, la care lucrările sunt sistate de 15 ani!  Speranța autorităților se îndreaptă de data aceasta spre PNRR, de la care se așteaptă fondurile necesare.

”Astăzi a fost depus pentru finanțare din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) proiectul pentru „Creșterea eficienței energetice și reabilitarea imobilului Palat Administrativ al județului Hunedoara, Deva – Bd. Decebal”, cererea de finanțare având numărul 576/28.04.2022    Proiectul, înregistrat în platforma PNRR, cu nr. 1143/28.04.2022, este realizat în urma unui „Acord de Parteneriat” semnat între Consiliul Județean Hunedoara, Instituția Prefectului – Județul Hunedoara și Direcția Județeană de Statistică, având ca obiectiv continuarea lucrărilor și finalizarea Corpului principal (tip P + 13 etaje) din cadrul obiectivului „PALAT ADMINISTRATIV AL JUDEȚULUI HUNEDOARA”. Astfel, după aprobarea pentru finanțare și elaborarea tuturor documentațiilor și proiectelor necesare, va putea începe reabilitarea clădirii din municipiul Deva, pentru care finanțarea a fost întreruptă în anul 2007”, a comunicat Instituția Prefectului de Hunedoara.

În 2016, fostul senator Dorin Păran îi cerea premierului de la acea vreme, Dacian Cioloş, să intervină de urgenţă în problema palatului administrativ din Deva, arătând că între timp imobilul a ajuns să reprezinte un pericol public.

„Străjuieşte în centrul Devei, cu 10 etaje pompoase, construcţia fiind anvelopată în plăci de marmură. Nici nu are rost să căutăm de ce nu se mai termină, de ce a ajuns în halul acesta. Interiorul clădirii este jale, betonul şi fierul beton din grinzi şi pereţi sunt într-o stare de maximă degradare, de ţi-e teamă să mergi înăuntru pentru a vedea starea clădirii”, îi scria Dorin Păran Primului Ministru, solicitându-i totodată să iniţieze o Ordonanţă de Urgenţă astfel încât, în cel mai scurt timp, clădirea să fie vândută, finalizată ori demolată.

Nimic nu s-a întâmplat, iar clădirea a rămas în continuare în bătaia vântului și a intemperiilor.

Imobilul are o suprafaţă totală de peste 14.000 de metri pătraţi şi majoritatea spaţiilor proiectate, cu excepţia unui corp de clădire, nu pot fi folosite, potrivit informațiilor vremii.

Proiectul palatului a fost rodul unei asocieri iniţiate în 1992 de Consiliul Judeţean Hunedoara, la care au participat Consiliul Judeţean, Primăria Deva, Direcţia de finanţe publice, Direcţia de Statistică, precum şi Prefectura. Până prin 2007, când instituţiile au decis încetarea definitivă a lucrărilor şi încercarea de a vinde imobilul Ministerului de Finanţe, au fost cheltuiţi, potrivit unor estimări, peste şapte milioane de euro în lucrări. În urmă cu câţiva ani, Primăria Deva anunţa că va finaliza lucrările la un corp din clădirea palatului, unde urmau să fie mutate mai multe birouri, dar proiectul nu s-a mai materializat. La fel s-a întâmplat şi cu proiectul Consiliului Judeţean Hunedoara care ar fi vrut să mute aici sediul bibliotecii judeţene. Imobilul a intrat teoretic în conservare, dar se degradează cu fiecare zi care trece.

Carmen COSMAN – PREDA

(Foto: Adevărul)