Muzeul Mineritului, deschis în Noaptea Muzeelor

198

Muzeul Mineritului din Petroșani intră în galeria instituțiilor muzeale deschise în Noaptea Muzeelor. Va funcționa după un program special, anunță autoritățile din municipiul Petroșani.

”Muzeul Mineritului din Petroșani își deschide porțile sâmbătă, de la ora 18.00, pentru Noaptea Muzeelor și va rămâne deschis publicului larg până la ora 2.00 noaptea. Unică în țară prin specificul său, instituția muzeală din Petroșani prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare”, a anunțat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Prin implementarea, de către Primăria Municipiului Petroșani, a unui proiect în valoare de aproape un milion de euro, Muzeul Mineritului a fost complet transformat. Cu ajutorul acestei investiții derulate cu fonduri europene s-au realizat: reabilitarea clădirii muzeului, compusă din demisol, parter și pod, prin executarea unor lucrări de reparații, intervenții de consolidare și intervenții structurale; accesibilizarea imobilului pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal și amplasarea unui lift interior care asigură accesul de la demisol până în pod; dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea și protejarea patrimoniului cultural și cu instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea utilităților și a condițiilor de climatizare, siguranță la foc și antiefracție; amenajarea zonei exterioare – alei, trotuare, spații verzi, realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea de exponate și un spațiu tip piațetă în fața clădirii.

Dincolo de spațiul expozițional, Muzeul Mineritului spune și povești, pentru care s-au alocat spații speciale, bine gândite și puse în valoare, alături de cele pentru exponate, care în proporție de peste 98% sunt originale.

Muzeul Mineritului Petroșani a fost redeschis circuitului public la data de 1 iunie 2021.

Carmen COSMAN – PREDA