Ce vor să facă primarii cu banii din PNRR? Proiectele depuse pe Fondul Local

91

Stații de încărcare electrice, transport public ”verde”, sisteme de monitorizare video, reabilitarea unor clădiri ori chiar actualizarea planurilor urbanistice generale ale localități. Sunt proiecte depuse de edilii din județul Hunedoara odată cu lansarea apelurilor de proiecte din componenta PNRR Fondul Local destinat comunităților locale.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, 909.590.928 de euro au fost accesați, în prima zi de lansare a apelurilor de proiecte, din componenta PNRR Fondul Local destinat comunităților locale, prin care Ministerul Dezvoltării finanțează proiecte de dezvoltare a localităților și infrastructură prietenoasă cu mediu. Numărul solicitărilor a fost pe măsură, edilii dovedind că nu ideile le lipsesc, ci fondurilor necesare implementării lor.

Petroșani – proiecte de 4,2 milioane de euro

De exemplu, Primăria Municipiul Petroșani își dorește să realizeze o linie de transport public electric între Petroșani și Bănița, inclusiv înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public Valoarea totală a proiectului, fără TVA, este 3.702.000 euro, echivalent 18.223.835,40 lei.

De asemenea, și-a propus realizarea unu sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public din Municipiul Petroșani, un proiect în valoare de de 500.000 euro, echivalent 2.461.350 lei, de asemenea fără TVA.

”Totodată, am depus, pe alte componente de finanțare, proiecte privind creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe și modernizarea unor unități de învățământ”, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Hunedoara cere peste 2,5 milioane de euro pentru proiectele de investiții

Primăria Municipiului Hunedoara a depus în prima zi de lansare a apelului, trei cereri de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare totală de aproape 2,6 milioane de euro.

”Cel mai consistent proiect este cel referitor la achiziţionarea a 4 autobuze electrice şi a 6 staţii de încărcare pentru ruta Hunedoara – Teliuc şi retur (proiect depus în parteneriat cu Primăria comunei Teliucu Inferior), în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro. Alte două proiecte, în valoare de 185.799 euro, respectiv 92.308 euro, sunt cele referitoare la actualizarea în format digital a Planului Urbanistic General al municipiului Hunedoara, respectiv realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (în format digital) pentru zona construită din jurul Castelului Corvinilor”,  a explicat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Hațeg – 6 proiecte de peste 1,7 milioane de euro

Primăria Orașului Hațeg a depus 6 proiecte, în suma totală de 1.776.390 euro. Iată care sunt acestea, așa cum le-a prezentat primarul Adrian Pușcaș.

”Cele 6 proiecte ce au fost depuse:

1.”Reabilitare Grădiniță cu Program Normal – str.Mihai Viteazul, nr.15, oraș Hațeg” – valoare cheltuieli eligibile: 124.080 EURO; 2.“Renovare clădire publică: Creșă – str.Timișoarei, nr.7, oraș Hațeg” – valoare cheltuieli eligibile: 192.280 EURO; 3.”Renovare clădire publică Muzeul Țării Hațegului – str.Florilor, oraș Hațeg” – valoare cheltuieli eligibile: 112.640 EURO; 4.”Construirea de locuințe nZEB plus pentru tinerii din orașul Hațeg” – valoare cheltuieli eligibile: 587.240 EURO; 5.”Dezvoltarea infrastructurii de transport verde – Piste de biciclete în orașul Hațeg” – valoare cheltuieli eligibile: 656.150 EURO; “Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană” – valoare cheltuieli eligibile: 104.000 EURO”.

Aproape 2 milioane de lei, valoarea cererilor de finanțare ale Primăriei Lupeni

Pe de altă parte, Primăria Municipiului Lupeni a depus la Ministerul Dezvoltării proiecte pentru obținerea unor finanțăr în valoare totală de 1.936.809.98 lei ( 393.445 EUR).

Primarul Lucian Resmeriță spune că suma este necesară pentru elaborarea și actualizarea în format digital/GIS a documentațiilor de amenajarea teritoriului – Planul Urbanistic General (P.U.G) si Planului Urbanistic Zonal ( P.U.Z-ul cartierului turistic de la intrare) în Municipiul Lupeni, precum și pentru înființarea unor stații de încărcare electrică a autoturismelor.

Carmen COSMAN – PREDA