Stâlpii ”tip suveică” de la Complexul Energetic Hunedoara

Complexul Energetic Hunedoara caută stâlpi hidraulici. Este nevoie de ei în subteran ca de aer. Susțin galeriile de unde minerii scot la suprafață cărbunele. În procesul de producție aproape că ar putea fi numiți ”consumabile”, la cât de des trebuie înlocuiți. Presiunea stratului e mare, iar stâlpii pot oricând să cedeze și să pună în pericol viața lucrătorilor din subteran.

Complexul Energetic Hunedoara a scos la licitație contractul de furnizare a 300 de stâlpi hidraulici pentru Mina Livezeni. O licitație la care prețul de pornire a fost de aproape 1,2 milioane de lei cu un singur ofertant, respectiv Gerom Trade Distribution Petroșani.

Noua (relativ!) firmă care apare în relațiile comerciale cu Complexul Energetic Hunedoara pentru furnizarea de repere miniere face parte, așa cum și numele o arată, din grupul de firme Gerom. A fost înființată în anul 2016, iar acționarul majoritar este Gerom Real Estate, cu 97,50%. Datele oficiale relevă faptul că anul trecut a avut un număr mediu de 14 angajați și un profit de 50.940 lei.

 

La începutul anului firma și-a schimbat administratorul, conform documentelor de la Registrul Comerțului, după ce vechiul administrator a fost revocat din funcție după niciun an de activitate.

Pe piața de stâlpi hidraulici și alte repere miniere, Gerom Trade Distribution este, practic, continuatoarea mai vechilor UMIROM (intrată în faliment după privatizarea de către statul român), Gerom Invest ori Gerom International.

Printr-o exprimare mai plastică, am putea spune că sunt stâlpi de ”tip suveică”, ce pleacă de la aceeași adresă și ajung în același loc, adică la unitățile miniere din Valea Jiului. Și nu doar stâlpii. Ci și alte repere necesare activității din subteran.

Cristian Roșu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, spune că entitatea energetică hunedoreană a mai derulat relații comerciale cu Gerom Trade Distribution pentru furnizarea de stâlpi, grinzi și pene de blocare.

Recent, CEH a mai scos la licitație încă un contract pentru furnizarea a 460 de bucăți de stâlpi hidraulici, în valoare de 1,45 milioane de lei, pentru toate cele 4 subunități miniere din componența complexului energetic.

Carmen COSMAN – PREDA