Supraviețuitorii de cancer, celebrați în premieră în România

205

Bolnavii de cancer care au supraviețuit acestei cumplite boli au fost celebrați, astăzi, în premieră în România. Este un proiect devenit lege, al cărui coinițiator este senatorul PNL de Hunedoara Lucica Dina Muntean, alături de senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Potrivit parlamentarului hunedorean, aceasta zi reprezintă celebrarea vieții, o sărbătoare pentru supraviețuitori, o inspirație pentru cei diagnosticați recent, o sensibilizare a comunități cu privire la speranța de supraviețuire după aceasta boală cronică și la faptul că viața după un diagnostic de cancer poate continua, poate fi fructuoasă și plină de satisfacții

”Datorită progreselor înregistrate în ceea ce privește depistarea precoce, terapiile eficace și tratamentele de sprijin, ratele de supraviețuire pentru bolnavii de cancer au crescut considerabil, iar numărul persoanelor care supraviețuiesc cancerului crește în fiecare an. În tot acest timp, supraviețuitorii, familiile și îngrijitorii acestora se pot confrunta cu provocări semnificative, care ar putea fi adesea evitate sau atenuate prin cooperarea dintre sistemul de sănătate și cel de asistență socială, precum si cu angajatorii. În acest context nu ar mai trebui să ne concentrăm asupra duratei de viață a persoanelor după diagnosticare, ci mai degrabă asupra calității vieții. Este nevoie de implicarea noastră, a tuturor, astfel încât cei care supraviețuiesc acestei cumplite boli să trăiască o viată lungă, împlinită, lipsită de discriminare și de obstacole neechitabile. Ne dorim ca acești oameni să știe că noi toți suntem alături de ei în lupta lor pentru viață!”, a declarat Lucica Dina Muntean, senator PNL de Hunedoara.
Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer se serbează în prima duminică a lunii iunie și urmărește să ofere o oportunitate pentru toate persoanele care trăiesc cu antecedente de cancer, dar și să atragă atenția societății asupra provocărilor și soluțiilor privind îmbunătățirea calității și creșterea duratei de viață a supraviețuitorilor de cancer.
Carmen COSMAN – PREDA