Proiect de lege pentru sprijinirea mămicilor afectate de depresia postnatală

294
Un proiect de lege care vine în sprijinul femeilor afectate de depresia postnatală a fost inițiat și depus în Parlament de senatorul PNL de Hunedoara, Lucica Dina Muntean. ”Este un pas important în lupta împotriva acestei tulburări care afectează tot mai multe mămici, indiferent de vârstă”, spune inițiatoarea acestui proiect.
Practic, este vorba despre instituirea Programului „Săptămâna conștientizării depresiei post-partum” ca săptămâna de conștientizare a depresiei post-partum, perioadă ce va fi marcată în fiecare an cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie – Ziua Europeană de combatere a depresiei.
”La nivel mondial, din cauza creșterii ratei de suicid pe fondul depresiei, această tulburare a devenit una dintre cele mai studiate condiții psihiatrice. Din păcate, în România nu există un sistem național de sprijin pentru mame, așa cum au alte țări din lume, astfel că, de cele mai multe ori depresia post-partum nu este diagnosticată și, prin urmare, nu este tratată. Fără evaluare de către specialiști și fără tratament, această afecțiune poate avea o evoluție lungă și cu efecte dăunătoare atât pentru mamă, bebeluș și întreaga familie. Maternitatea vine cu schimbări majore în viața mamelor, iar în România, din păcate, gravidele și mamele nu beneficiază de măsuri de prevenție, de diagnosticare precoce și de tratament atunci când se confruntă cu o formă de depresie. Numai în anul 2020 au născut 190.000 de mame, dintre care 110.000 au suferit de baby blues, iar 40.000 de depresie postnatală severă. Factorii de risc determinanți în cauzalitatea depresiei postnatale sunt multiplii, iar rezultatele cercetărilor în domeniul depresiei postnatale demonstrează, încă o dată în plus, necesitatea conștientizării acesteia în rândul populației, cu scopul de a diminua incidența factorilor de risc și a optimiza rezultatele de sprijin a gravidelor, mamelor și bebelușilor”, a explicat Lucica Dina Muntean, explicând este contextul general care a stat la baza inițiativei legislative.
Ce este ”Săptămâna de conștientizare a depresiei post – partum”
„Săptămâna de conștientizare a depresiei post-partum” vizează sprijinirea și sensibilizarea populației pentru adoptarea acelor schimbări necesare privind sănătatea mentală a gravidelor și mamelor, prin promovarea politicilor de bune practici/intervenție privind îngrijirea interdisciplinară, instruirea cu privire la factorii de risc și impact, detectarea precoce a depresiei, precum și modalități eficiente de prevenție/intervenție. Totodată, „Săptămâna de conștientizare a depresiei post-partum” reprezintă unul dintre eforturile de îmbunătățire a practicilor în jurul sănătății mintale materne, de care România are nevoie, dar și un impuls pentru Departamentul de Sănătate Publică al statului pentru elaborarea reglementărilor și politicilor în domeniu, precum și pentru asigurarea resurselor necesare în abordarea problemei depresiei post-partum. De asemenea, ”Săptămâna de conștientizare a depresiei post-partum” urmărește consolidarea și garantarea drepturilor persoanelor cu depresie postnatală, dreptul la educație a populației privind sănătatea mentală maternală, dreptul la demnitate, sănătate, la asistența medicală sau la alte servicii publice, în condiții de egalitate și nediscriminare a tuturor gravidelor, mamelor și bebelușilor.
”Niciunei mămici nu trebuie să îi fie rușine că suferă de depresie post-partum. Fără tratament aceasta afecțiune poate avea o evoluție lungă și cu efecte foarte grave”, a concluzionat parlamentarul hunedorean.