Populația de urși a crescut foarte mult în fondul de vânătoare Petroșani și acesta este motivul pentru care este semnalată, tot mai des, prezența acestor animale în zonele locuite. Efectivul optim este de 5 urși în această zonă, dar deja sunt 30. În căutare de hrană, ajung tot mai des în gospodăriile oamenilor.
În Petroșani, ultimul urs a fost împușcat în urmă cu aproximativ 7 ani în zona Dâlja. Era extrem de agresiv și omorâse deja mai multe animale din gospodării. Legile sunt extrem de stricte, ursul carpatin fiind specie protejată. Extrem de rar și doar în situații deosebite se recurge la împușcarea lui. În general ar trebui tranchilizat și relocat, dar pădurile sunt deja suprapopulate.
Marcel Popoviciu, reprezentantul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, gestionarul fondului de vânătoare care se întinde pe cca. 12.000 de hectare, a precizat că ar trebui să fie cinci exemplare, dar sunt aproximativ 30. S-au tot înmulțit, iar urșii sunt teritoriali. Exemplarele puternice îi împing pe cei mai slabi sau pe urșii tineri spre poalele munților, iar aceștia ajung până în zonele locuite în căutare de hrană.
Pentru om, urșii pot reprezenta un pericol și nu puține au fost situațiile în care animalul a atacat. În ultima perioadă, pe raza municipiului Petroșani a fost semnalată, în repetate rânduri, prezența acestora în Dâlja, pe Slătinioara, Sălătruc, în zona Brădet sau chiar în proximitatea Cantinei Studențești a Universității Petroșani.
Acesta este motivul pentru care Primăria Municipiului Petroșani a organizat joi, pe Slătinioara, un exercițiu de alarmare, împreună cu reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, ai Jandarmeriei și ai Poliției Locale Petroșani.
”Scopul acestui exercițiu a fost unul de prevenție și ne-am deplasat în teren pentru a stabili cum ne coordonăm în cazul unei situații reale, cum acționăm în baza prevederilor legale, fiecare instituție implicată având un rol bine determinat. Au fost luate în calcul mai multe scenarii, respectiv prezența ursului în intravilan, în extravilan, într-un spațiu închis (de exemplu un grajd de animale) sau dacă ursul devine agresiv, în condițiile în care fiecare situație în parte prezintă anumite particularități inclusiv în ceea ce privește intervenția specifică. De precizat că, potrivit normativelor legale, se recurge la împușcarea unui urs doar când există risc ridicat, adică animalul atacă omul sau gospodăriile”, a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Teorii demontate!
Pe de altă parte, Marcel Popoviciu, reprezentantul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, a infirmat teoriile conform cărora în zona noastră au fost relocați urși din alte județe, că nu mai au cu ce să se hrănească în pădure, ori că pădurile au fost tăiate și din acest motiv migrează spre zonele locuite în căutare de hrană.
”Relocarea unui urs necesită o cușcă foarte mare și oriunde s-ar duce cineva ar vedea și se poate face doar cu acceptul gestionarului fondului. Este exclus. (…) Pădurea a venit foarte aproape de zona locuită, nu se mai taie, urșii pot să se strecoare mai ușor. Uitați-vă, este împădurit până aproape de case, nu mai este o poiană… Iar urșii au devenit cumva oportuniști. În pădurile se fac mai târziu fructele, este mai frig, și atunci, într-o anumită perioadă, coboară în gospodării, unde găsesc hrană. (…) Nici culegătorii de fructe de pădure nu reprezintă una dintre cauze. Au devenit doar comozi și oportuniști. Vor să mănânce cât mai ușor”, a explicat Popoviciu.
Acesta a subliniat faptul că urșii nu trebuie în niciun caz hrăniți, este o greșeală să li se ducă hrană chiar și în pădure, pentru că vor renunța să și-o mai caute singuri și, în plus, nu vor mai vedea în om un pericol și nu se mai sperie.
Anul acesta pentru fondul de vânătoare gestionat de Asociația ”Băniceana” nu a fost alocată nicio cotă de prevenție în ceea ce privește populația de urși.
Carmen COSMAN – PREDA