Ministrul Energiei, Virgil Popescu: ”Trompetele rusești au început să falseze”!

279

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a lansat un atac direct la adresa celor care lansează false teme pe piața de energie, de genul funcționării termocentralelor, și este de părere că, în realitate, deranjul vine din faptul că România a început deja să scoată gaz din Marea Neagră, dar și să construiască două reactoare noi la Cernavodă împreună cu partenerii strategici.

Într-o postare care include o fotografie a liderului AUR George Simion, ministrul Energiei îi numește pe aceștia ”trompete rusești”, care ”au început să falseze”.

”Trompetele rusești au început să falseze, încercând să vă spargă timpanele, că poate așa nu se aude disperarea.

De aceea aș dori ca trompetele rusești să răspundă la câteva întrebari legitime: cu ce cărbune ar putea funcționa o termocentrală pe huilă, în condițiile în care întreaga producție de huilă a României asigură funcționarea centralei de la Paroseni (de 4 ori mai mica) doar pentru 2 – 3 zile pe saptamana?

Trompetele rusești ar răspunde: Rusia!!! Rusia!!! Rusia!!!

Acest cântec fals intens promovat în spațiul public ne arată oare că trompetele rusești sunt deranjate că am început să scoatem gazele din Marea Neagra și vom avea suficient gaz românesc, inclusiv pentru producerea de energie electrica, și astfel nu vom importa de la ruși? Da, ne bazam pe resursele românești.

Sunt oare disperate trompetele rusești că România construiește cu partenerii strategici americani, canadieni și francezi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă si cu americanii SMR-uri?

Dacă e să răspund: eu spun clar și răspicat că sunt foarte deranjate! Însă indiferent de zgomotul pe care îl fac nu pot pune piedici. România va fi independentă energetic. Mergem înainte, investim strategic, iar țara noastră va avea independență și securitate energetică. Indiferent de cât de tare vor falsa trompetele rusești”, a scris pe pagina sa de Facebook Virgil Popescu.

Oficialul din Energie a precizat că în următorii ani Romania ”va produce energie electrică pe baza de cărbune la capacitate maxima, pentru a trece peste aceasta criza. Nu se închide nimic din ceea ce funcționează. Dar nu vom înlocui importul de gaze rusești cu importul de cărbune rusesc”.

Pe de altă parte, fostul lider de sindicat de la Mintia, Mircea Crișovan, a precizat într-un comentariu la postarea ministrului, de ce Mintia nu mai poate fi pornita.

”RK-uri nu au mai fost făcute din 2014, cărbune in ultimii 3 ani nu am avut decât pt funcționare cu un cazan (70-100 MW) resturi sunt povesti de oameni care nu au mai fost in instalații ,energia termică o produceam cu700 lei Gcal și o vindeam cu 300 lei pierderile au fost peste 3miliarde euro pe complex Mintia și-a făcut treaba timp de 50 ani In tot ce nu se investește va avea soarta Termocentralei Mintia. Nu poți intra pe piața fără tehnologie nouă. Dacă am vrut in UE trebuie sa respectam regulile. Germania a pornit termocentralele pe cărbune dar ei au conservat instalațiile, costurile pentru a conserva o termocentrala sunt 75% din funcționarea ei”, scrie Crișovan.

Carmen COSMAN – PREDA