Senatorul Lucica Muntean: Creșterea cuantumului burselor poate conduce la reducerea abandonului școlar

Sistemul de burse școlare este menținut în proiectul noi Legea Educației Naționale, dar cuantumul acestora va crește, devenind astfel motivaționale și contribuind chiar la reducerea abandonului școlar, arată senatorul PNL Lucica Dina Muntean.

Astfel, se introduce bursa de excelență olimpică I/internațională cu o valoare de 1.000 lei/luna, precum și bursa de excelență olimpică II/națională – 700 lei/lună. De asemenea, se mențin celelalte burse, cărora însă le va crește valoarea astfel: bursă de performanță școlară – 500 lei/lună, bursă profesională – 300 lei/lună și bursă socială – 300 lei/lună.

”Trebuie să-i determinăm pe copii să învețe pentru viața lor, în primul rând. Dacă școala se ocupă cum trebuie de copil, dacă vom ajunge să ne așezăm pe o cale favorabilă învățământului, dacă vom face tot posibilul să atragem copiii către școală, vom putea să contribuim la reducerea abandonului școlar. În acest sens sunt prevăzute o serie de măsuri, printre care și acest sistem de burse care cresc substanțial. Au fost introduse burse pentru olimpicii internaționali care vor fi de 1.000 de lei. Bursele pentru olimpicii naționali vor fi de 700 de lei lunar. Rămâne în continuare bursa de merit, care va fi de 500 de lei, bursa profesională – 300 de lei și bursa socială de 300 de lei. Iată un pas care, zic eu, îi va putea determina pe copii să meargă spre performanță”, a declarat Lucica Dina Muntean, senator PNL de Hunedoara.

Bursele vor fi achitate de Ministerul Educației, dar autoritățile locale pot suplimenta fondul de burse școlare.

Proiectul Legii Educației Naționale se află în dezbatere publică până în data de 24 august.

Carmen COSMAN – PREDA