Prefectul Călin Petru Marian pare să îi dea frisoane lui Laurențiu Nistor!

La 71 de ani, Laurențiu Nistor, președinte al PSD Hunedoara și al Consiliului Județean Hunedoara, a anunțat că va candida din nou în 2024 pentru cea mai înaltă funcție din administrația publică județeană. Va avea 73 de ani și știe că, în politică, vârsta poate fi o virtute, un garant al înțelepciunii, dar și că reversul este la fel de valabil.

După ultimele manifestări publice, pare să îl sperie candidatura prefectului de Hunedoara, Călin Petru Marian (51 de ani). E mai tânăr cu 20 de ani și, de când s-a dat liber la reprezentarea politică în prefecturi (era și până acum, dar nedeclarată!), se poate bucura de susținerea fățișă a Partidului Național Liberal, partid care, în vremurile bune, a condus Consiliul Județean ani în șir. Doar descinderile în prime time, sfârșite acum lamentabil și cu decizie de clasare, l-au scos pe Moloț din joc, iar asta poate avea efect de bumerang pentru adversarii politici ai fostului lider PNL Hunedoara.

Revenind la Călin Petru Marian, în ciuda bonomiei afișate, a dovedit în câteva rânduri că poate avea limba destul de ascuțită când e vorba despre replica politică. Iar ținta lui a fost chiar Laurențiu Nistor și derapajele actualului președinte al CJ Hunedoara. Mai țineți minte când și-a adunat în sala de ședințe a CJ Hunedoara primari ai PSD ca să îi susțină demersul abuziv, iar apoi au năvălit peste prefect? (amănunte aici: https://informatiavj.ro/wp/?p=249). Prefectul l-a primit politicos, dar nu a ezitat să taxeze derapajul acestuia

Prin 2021, Laurențiu Nistor se plângea că Prefectului județului ar fi mers în inspecții neanunțate pe la obiective aflate în subordinea și administrarea Consiliului Județean. A omis să spună că acele obiective erau finanțate din fonduri guvernamentale, iar el, prefectul, este reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Ultima ”ciocnire” a fost pe la Festivalul Taragotului, unde Laurențiu Nistor s-a supărat tare că literele cu care este menționată instituția pe care o conduce sunt prea mici, dar și că PSD este în…inferioritate numerică. Sunt doar câteva exemple, absolut aleatorii.

Miercuri, președintele PSD Laurențiu Nistor, a luat din nou foc după ce prefectul Călin Petru Marian i-a informat pe locuitorii Munților Apuseni despre reglementările legale care îi sprijină, prin reducerea cu 50% a facturilor la energia electrică. Prefectul a menționat contribuția Guvernului, al cărui reprezentant este în teritoriu, dar nu a șoptit niciun cuvânt despre persoana lui Nistor, ceea ce acesta din urmă pare să fi considerat că este un mare afront.

De precizat că, o bună perioadă de timp, despre actualul prefect s-a șoptit în unele cercuri că ar fi un social – democrat ascuns sub haine de liberal, dată fiind activitatea lui anterioară numirii în această funcție. Numai că, în ultima perioadă dovedește că poate să stea pe propriile picioare și că a început să învețe jocul politic, ceea ce pare să îi dea fiori reci pe șira spinării lui Laurențiu Nistor, în perspectiva alegerilor din 2024.

Ah, să nu uităm. Nistor și-a dorit postul de prefect în propria organizație politică. Puterea și controlul absolut i-ar fi servit intereselor. Politice, desigur. Nu a reușit. Din vârful buzelor a mimat un acord, dar nu neapărat exprima și ceea ce gândea. Nu reușește nici să-i controleze pe partenerii de coaliție guvernamentală, așa cum se spune în unele cercuri că ar fi încercat. Cu un partid unic și puternic și opoziție transformată în marionete porțile i-ar fi fost larg deschise. Ghinion, cum ar spune un clasic în viață. Cineva a tăiat sforile care acum atârnă inerte în mâinile președintelui PSD Hunedoara.

Interesant de urmărit duelul și dacă în județul Hunedoara coaliția aflată la guvernare se va rupe, așa cum indică semnele dincolo de figurile zâmbitoare din fotografiile oficiale.

P.S. Să nu uităm nici IGNORE-ul cât Casa Poporului pe care prim ministrul Nicolae Ciucă i l-a dat liderului social – democrat la vizita în județul Hunedoara, cu toate scrisorile și depeșele acestuia prin care spera probabil la o forțare a mâinii.

Carmen COSMAN – PREDA