Balta cu pește a lui Vochițoiu deschide generos conturile instituțiilor din subordinea Consiliului Județean Hunedoara

Lideri ai PSD Hunedoara, dar și social – democrați din Consiliul Județean Hunedoara sunt văzuți, tot mai des, pe ”balta lui Vochițoiu” sau, mai exact spus, pe Lacul Malea, la Petrila, complex administrat de Pro Pescar. Însoțiți de Haralambie Vochițoiu, fostul senator de Valea Jiului, trecut de-a lungul vremii prin mai multe partide, și despre care se spune că încearcă o reapropiere de PSD, partid pe care l-a și condus, în urma cu ceva ani, la nivelul municipiului Petroșani.

Prima întâlnire sau, mai bine spus, prima întâlnire despre care s-a aflat public, între lideri din PSD & conducerea social democrată a Consiliului Județean Hunedoara și Haralambie Vochițoiu a avut loc la începutul lunii aprilie a acestui an. La acea întâlnire pe balta plină de pește a fost prezent inclusiv președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, secondat de administratorul public al Consiliului Județean, Costel Avram. Conform informațiilor noastre, s-a discutat atunci, în jurul unor mese bogate, despre bani. Despre fonduri, finanțări și alte sinonime de genul acesta. Mai ales pe Legea 448, cea cu unitățile protejate, la care firmele controlate direct sau indirect de fostul senator din Petroșani au dovedit că se pricep.

Recent, în 25 septembrie, vizita a fost repetată. Reprezentarea, în schimb, nu a mai fost chiar ”la cel mai înalt nivel”, adică ar fi lipsit Laurențiu Nistor, dar a fost prezentă deputata Natalia Intotero, cea considerată, inclusiv în interiorul PSD Hunedoara, ”protejata” lui Laurențiu Nistor. A mai fost acolo și vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Alin Țambă, dar și primarul PSD al Petrilei, Vasile Jurca.

După prima vizită pe Lacul Maleia, administrat de Pro Pescar, respectiv de Haralambie Vochițoiu,  ”unitatea protejată” SC Diacostampet SRL Petroșani, cu sediul în Strada Livezeni nr. 3, al cărui asociat unic (și angajat!) este în documente unchiul lui Vochițoiu, Vlad Constantin, a ”prins” un contract de peste 100.000 de lei (peste 20.000 de euro). Beneficiarul contractului este Spitalul Județean de Urgență Deva, unitate medicală subordonată Consiliului Județean Hunedoara, obiectul achiziției directe (fără licitație!) fiind ”servicii de arhivare electronică”.

Să privim spre viitor cu încredere, desigur, și să ne întrebăm dacă, după vizita din data de 25 septembrie, Diacostampet SRL sau  celelalte firme înregistrate la aceeași adresă din Petroșani – Livezeni nr. 3 – vor fi la fel de norocoase în ceea ce privește relațiile contractuale cu administrația publică județeană?!

Ar mai fi de precizat că, la un moment dat, așa cum arată documentele prezentate în facsimil, administrator al unității protejate Diacostampet a fost chiar actualul ginere al lui Haralambie Vochițoiu, Scornea Mădăin Florin. Și încă un amănunt:  directorul economic al SJU Deva este Letiția Bădin, soția vicepreședintelui Consiliului Județean Hunedoara, Ioan Bădin.

Consiliul Județean Hunedoara este condus de tripleta PSD Laurențiu Nistor (președinte), Ioan Bădin și Alin Țambă (vicepreședinți).

Unități protejate

Ce reprezintă, de fapt, aceste “unităţi protejate” pentru persoanele cu dizabilităţi. Potrivit portatului www.legestart.ro, unităţile protejate pot fi înfiinţate de orice persoană fizică sau juridică, de drept public sau privat, care angajează persoane cu handicap. Asemenea unităţi pot fi organizate cu sau fără personalitate juridică, acestea din urmă fiind cu gestiune proprie, sub formă de secţii, ateliere sau alte structuri din cadrul operatorilor economici, instituţiilor publice ori din cadrul organizaţiilor neguvernamentale, precum şi cele organizate de persoana cu handicap autorizată, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi economice independente. Procedura de autorizare a unităţilor protejate este stabilită prin Ordinul MMFPS. Diacostampet este una dintre aceste ”unități protejate”, beneficiară de-a lungul vremii a mai multor contracte generoase încheiate cu diverse instituții de stat.

Carmen COSMAN – PREDA