Primarul care s-a ”înstăpânit” pe ambulanța socială!

De circa un an, primarul din Geoagiu, Vasile Cărăguț, circulă cu ”ambulanța socială”, autoturismul achiziționat pe fonduri europene pentru a deservi Centrul de Zi pentru persoane vârstnice, adică persoanele cu probleme din Geoagiu.

Oamenii au remarcat însă că autoturismul, care ar trebui să aibă destinația de ambulanță socială, îl deservește direct pe primarul Orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, fiind parcat peste tot în, Geoagiu inclusiv noaptea la poarta acestuia, iar imaginile surprinse în diverse perioade ale anului sunt edificatoare!

Iarna, in fata casei primarului
Iarna, in fata casei primarului

Așadar, Primăria Orașului Geoagiu a implementat un proiect care viza înființarea unui centru de zi și a unității de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din Orașul Geoagiu. Cu fonduri europene. Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de 1.205.672,53 lei. Valoarea totală a proiectului este de 1.261.277,59 lei, iar contribuția beneficiarului este de 55.605,06 lei.

Vara, la poarta primarului
Vara, la poarta primarului

”Obiectivul general al proiectului este acela de a înființa un sistem complex de servicii sociale pentru acordarea de îngrijiri la domiciliu si servicii socio – medicale persoanelor vârstnice cu domiciliul legal în UAT Oraș Geoagiu, urmărind creșterea calității vieții acestora. Proiectul contribuie la obiectivul specific al axei prioritare prin asigurarea serviciilor de îngrijire a vârstnicilor, acordarea de servicii specializate si susținerea incluziunii sociale ale acestora.
Obiectivele specifice ale proiectului: Crearea unei unități de îngrijire a persoanelor vârstnice cu domiciliul legal în UAT Orașul Geoagiu; Angajarea de personal specializat care sa ofere îngrijiri la domiciliu, respectiv îngrijiri socio-medicale la domiciliu persoanelor asistate; Creșterea accesibilitații pensionarilor si a persoanelor vârstnice aflate în dificultate, cu domiciliul legal în UAT Oraș Geoagiu, la programe sociale; Menținerea autonomiei pe o perioada cât mai lunga de timp si prevenirea agravarii situației de dependența a persoanelor vârstnice; Evitarea izolarii si marginalizării, precum si asigurarea respectarii drepturilor persoanelor vârstnice”.

In fata Primariei Geoagiu
In fata Primariei Geoagiu

Cât de mult a crescut accesibilitatea vârstnicilor la programele sociale, dacă a fost evitată izolarea și marginalizarea acestora sau dacă centrul de zi funcționează nu putem răspunde. Primarul Vasile Cărăguț a fost de negăsit pentru noi.
Dar, ce putem spune cu certitudine este că a crescut mobilitatea edilului șef din Geoagiu, care pare să fi pus stăpânire pe mașina ce a fost văzută în numeroase rânduri parcată la el la poartă, la primărie, la magazin, în stațiunea Geoagiu Băi, etc S-a întâmplat în iarnă, în primăvară, vara, ziua, noaptea…. Imaginile sunt mai mult decât concludente.

*Ce spun oficialii ADR Vest!

Fapta ridică semne de întrebare nu doar sub aspectul moralității, ci și al legalității, mai ales că sunt informații conform cărora primarul este văzut zilnic cu această mașină, cu care ar fi fost chiar și la Orăștie să își ia copilul de la liceu.

In fata casei primarului
In fata casei primarului

Am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu primarul din Geoagiu, Vasile Cărăguț, pentru un punct de vedere. În ciuda insistențelor noastre, nu am reușit.
Am vorbit în schimb cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională ADR ”Vest”, iar răspunsul acestora, pe care îl redăm mai jos, este mai mult decât concludent în acest caz. Mijlocul de transport trebuie folosit strict în scopul declarat și aprobat prin contractul de finanțare!

”Prin proiect a fost achiziționat și un mijloc de transport. Rolul acestuia este de ambulanță socială, pentru a deservi Centrul de zi.

Proiectul a fost finalizat în data de 31 ianuarie 2021, iar în momentul de față se află în faza de durabilitate a investiției, de cinci ani de la finalizarea sa. Asta înseamnă că proiectul se află în deplina responsabilitate a beneficiarului, respectiv Primăria orașului Geoagiu.

În perioada de implementare, ADR Vest a verificat dacă echipamentele achiziționate sunt funcţionale şi utilizate în scopul proiectului. Pe parcursul perioadei de durabilitate a proiectului (în care ne aflăm în prezent), conform prevederilor procedurale POR 2014-2020, ADR Vest verifică anual respectarea condițiilor de menținere obligatorie a investiției.

În urma sesizării dumneavoastră, vom solicita UAT Orașul Geoagiu un punct de vedere referitor la modalitatea și regimul de utilizare a ambulanței sociale achiziționate prin proiectul finanțat prin POR 2014-2020, astfel încât să ne asigurăm că mijlocul de transport este folosit strict în scopul declarat și aprobat prin contractul de finanțare”, a precizat Ionuț Suciu, reprezentant al Departamentului de comunicare al ADR Vest.

În loc de concluzie, ar mai trebui precizat că joi, conform informațiilor noastre, adică după ce am declanșat investigația jurnalistică, ”ambulanța socială” folosită în tot acest răstimp de primarul Cărăguț a ajuns înapoi la Centru. Primarul ar fi dus mașina și ar fi precizat că din acel moment autoturismul rămâne acolo.

Așadar, după aproape un an de zile în care oamenii l-au văzut conducând “ambulanta socială”, Cărăguț este nevoit să revina la Dusterul primăriei și să permită oamenilor cu probleme din Geoagiu să beneficieze de această mașină, așa cum ar fi fost normal încă de la început!

Carmen COSMAN – PREDA