Ziua Minerului/ Minerii, omagiați la Petroșani

157
Așa cum a intrat deja în tradiția comunității, la Petroșani Ziua Minerului a fost marcată în Parcul ”Carol Schreter”, la statuia închinată truditorilor din subteran.
În data de 6 august este marcată, în fiecare an, Ziua minerului, pentru a comemora minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din august 1929, dar şi victimele accidentelor de muncă din minerit.
De asemenea, anul acesta s-au împlinit 45 de ani de la protestele din 1977, la care au luat pare 35.000 de mineri din întreaga Vale a Jiului, care au cerut condiții mai bune de lucru și de viață. Greva minerilor din 1977 este considerată a fi cea mai mare acţiune revendicativă organizată a muncitorilor de la instaurarea comunismului în România, precum și primul protest anticomunist.
La Petroșani, în memoria celor care au luptat pentru drepturile lor, precum și a minerilor care au pierit în accidentele de muncă ce au îndoliat mineritul, a fost organizată de către Primăria și Consiliul Local Petroșani o ceremonie de depunere de coroane de flori.
”Așa cum a intrat deja în tradiția noastră, a comunității din municipiul Petroșani, i-am omagiat astăzi, de Ziua Minerului, pe acești oameni bravi, dârzi, empatici și solidari, pe cei care au construit, de-a lungul a peste 150 de ani, societatea umană din Valea Jiului.
Ca în fiecare an, aduc și de această dată omagiul meu pentru toți minerii care de-a lungul anilor au plătit prețul suprem pentru a pune o bucată de pâine pe masă, pentru cei care au luptat pentru condiții de muncă și de viață mai bune.
Pentru toți aceștia, dar și pentru cei ce continuă să ducă mai departe lumina acestei activități, transmit mulțumirea și recunoștința mea personală. Multă sănătate și toate urările mele de bine minerilor și familiilor acestora”, a transmis primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Carmen COSMAN – PREDA