9 capete de acuzare. Nici măcar unul nu a mai rămas în picioare. 8 ani de cercetare finalizați cu CLASARE!

Niciunul dintre cele 9 capete de acuzare nu a mai rămas în picioare la finalul cercetărilor efectuate de procurorii DNA în cazul fostului președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Ioan Moloț. O ordonanță stufoasă de clasare anulează tot ceea ce aceiași procurori DNA acuzau. Fapte pentru care Moloț era arestat preventiv, plimbat cu cătușele la mâini prin fața camerelor de luat vederi. Dosarul lui Mircea Ioan Moloț nu a ajuns niciodată în instanță. De la debutul cercetărilor, în 2014, și până acum a fost în cercetare. La DNA. Instituție care acum a dat ordonanță de CLASARE.

Faptele pentru care era acuzat acum 8 ani nu întrunesc toate elementele constitutive. Așa că anchetatorii au închis lucrarea penală, ridicând totodată sechestrul de pe bunurile fostului președinte al CJ Hunedoara.

Decizia a stârnit numeroase semne de întrebare și nu puțini sunt cei care se întreabă dacă nu cumva Mircea Ioan Moloț trebuia scos din joc. Într-o formă violentă vizual, care să stopeze cariera politică a acestuia. Să nu uităm că, la momentul descinderilor, Mircea Moloţ era considerat cel mai influent personaj de pe scena politicii din Hunedoara, fiind şeful Organizaţiei Judeţene a Partidului Naţional Liberal Hunedoara şi, de zece ani, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Mircea Moloţ era în același timp şi unul dintre cei mai bogaţi politicieni hunedoreni, cu afaceri în agricultură, turism şi media, proprietar al unor terenuri şi păşuni, în mai multe zone ale judeţului.

La începutul lunii noiembrie 2014 DNA a efectuat primele percheziții la sediul CJ Hunedoara si la domiciliile mai multor persoane și dispunea reținerea pentru 24 de ore a lui Mircea Moloț care era acuzat de trafic de influență, în formă continuată; luare de mită, în formă continuată, infracţiunea de fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; luare de mită; infracţiunea de spălare de bani în forma instigării; infracţiunea de conflict de interese; precum și deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete. Mai apoi, a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, timp de trei luni și ulterior control judiciar, până în martie 2016.

Toate acuzațiile menționate anterior sunt acum clasate. Din probele administrate, dar și din ascultarea telefoanelor o mai lungă perioadă de timp, procurorii anticorupție nu au reușit să dovedească implicarea directă a fostului președinte al CJ Hunedoara în afacerile despre care se vorbea în 2014 ori plăți și contracte preferențiale îndreptate spre aceste societăți. Cât privește ”documentul secret” mult dezbătut, acesta era de fapt o fotografie a unui act, în mare parte ilizibil, care nu mai putea produce efecte, pe care Moloț o primise în timpul unei audiențe și a fost găsit în biroul său alături de alte hârtii primite de la cei care veneau în audiență la președintele CJ Hunedoara

Acum, după ce toate capetele de acuzare au căzut, Mircea Ioan Moloț se gândește ca, prin apărătorii săi, să acționeze statul român la CEDO. Are de partea lui chiar ordonanța de clasare dispusă în dosarul său.

De precizat că și pentru oamenii de afaceri implicați în acest dosar s-a dispus aceeași soluție.

Carmen COSMAN – PREDA