Alin Țambă – de la discursul împotriva ”politicii de tip comunist”, la ucenicul lui Laurențiu Nistor

Alin Țambă, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara și omul pe care președintele CJ Laurențiu Nistor îl pregătește să-i urmeze la conducerea instituției, conform unor surse politice, are un parcurs politic cel puțin interesant. A trecut în doar câțiva ani de la discursul împotriva ”politicii de tip comunist” la apărătorul fățiș al lui Nistor. De la PNȚCD, la PSD. Și începe să-i semene tot mai mult, în exprimare, mentorului său politic.

Alin Țambă a terminat Facultatea de Arheologie la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Era pe atunci membru al PNȚCD, preşedinte al organizaţiei de studenţi. Susținea pe atunci ”eliminarea tipului comunist de politică”, după cum nota presa vremii (Ziarul Unirea – 2011). S-a întors pe meleagurile natale, tot cu doctrina creștin – democrată în suflet și îl regreta pe atunci pe Corneliu Coposu: ”Dacă seniorul Corneliu Coposu ar mai trăi, sunt ferm convins că lucrurile s-ar îndrepa rapid”. Ulterior a uitat de năzuințele Seniorului și de PNȚCD (e drept, nici PNȚCD nu mai era decât o umbră palidă a ceea ce a fost sau a ceea ce ar fi putut să fie) și, profesor fiind, a fugit exact în rândurile celor despre care se spune că sunt ”emanații revoluției” continuatorii politicilor ”neo comuniste”, de la Iliescu în zilele noastre, adică la PSD.

A prins repede ”metehnele” social – democraților și a înțeles că forța îți este dată, în politică, mai ales de numărul celor pe care îi ai în spate. Așa că, direct sau prin apropiați, a început să racoleze noi membri. Unde putea să-i găsească decât în școli, să nu uităm că deja era profesor!, unde se distribuiau la greu adeziuni pro PSD. Unul dintre cei care a semnat adeziunea la PSD la acea vreme, adică în 2014, este Ovidiu Boldor, actualul lider al Organizației TNL Hunedoara. Dar interacțiunea lui cu social – democrații a fost foarte scurtă. A înțeles rapid că nu are ce căuta în acel partid și dus a fost. Petre Țuțea spunea foarte plastic că: “Dacă până la 30 de ani nu eşti de stânga, n-ai inimă, dacă după 30 de ani mai eşti de stânga şi nu eşti conservator, eşti cretin”. Boldor a ”evadat” înainte cu mult de a atinge pragul celor 30 de ani. Mai ales că tot genialul Țuțea spunea: Cu stânga nici cruce nu poți să-ți faci, dar să conduci o țară!”.

Am adus aminte cazul Boldor tocmai pentru că Țambă  vântură zilele acestea adeziunea lui Ovidiu Boldor la PSD, prezentând-o ca pe o mare dezvăluire, fără să mai amintească și cât timp a durat incursiunea acestuia la PSD. Dar, așa cum spuneam, Alin Țambă a înțeles foarte bine lecția predată de ”seniorii” politicii neo-comuniste, cea a defăimării și dezinformării.

Încet – încet și-a făcut loc în politica social – democrată hunedoreană, a reușit să se apropie de greii partidului și în 2020 a fost numit vicepreședinte al CJ Hunedoara. Tehnic vorbind se spune ”ales”, doar că PSD deține majoritatea în Consiliul Județean, deci nicio emoție în sensul ăsta.

Acum, la momentul septembrie 2022, Alin Țambă este privit drept pupila lui Laurențiu Nistor și surse bine informat vorbesc despre faptul că Nistor îl pregătește pentru a-i lua locul la conducerea administrației publice județene când el va decide ca nu va mai candida. E tânăr, de tupeu nu duce lipsă, e suficient de agresiv în limbaj și pare să fi învățat încă din tinerețe cum să-i umilească pe cei pe care îi consideră mai slabi decât el. E nevoie doar de ”desăvârșirea” discursului agresiv, după același model folosit din plin de Laurențiu Nistor.

Alin Țambă mai are însă o istorie, pe care ar vrea cu siguranță să o șteargă cu buretele. De pe vremea în care era profesor. A rămas însă adânc consemnată de presa vremii. Vorbim despre o agresiune sexuală gravă produsă la clasa la care Alin Țambă era diriginte. S-a întâmplat chiar în clasă! Țambă era atunci consilier local PSD la Orăștie.

Așadar: Ziarul Hunedoreanului – 16 mai 2016!

Un caz foarte grav de agresiune sexuală între elevi s-a consumat la o şcoală din Orăştie unde este directoare Rodica Dimulescu, consilier judeţean PSD. Dirigintele clasei în care s-a petrecut evenimentul este consilier local PSD. Părinţii îi acuză pe dascălii pesedişti că au încercat să muşamalizeze cazul, dar Dimulescu a negat vehement şi susţine că nu s-a ajuns la un act sexual. Mărturiile copiilor arată că „pupila” primarului Ovidiu Bălan minte şi că victima a fost agresată prin sex oral până a început să vomite

Rodica Dimulescu a ajuns consilier judeţean PSD pe final de mandat 2012-2016 şi ocupă locul patru (eligibil, evident) pe lista consilierilor judeţeni PSD la alegerile locale din 2016. Ascensiunea ei politică şi profesională este în strânsă legătură cu primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan – PSD. „Pupila” primarului Bălan a fost numită director la Şcoala Generală „Dr. Aurel Vlad” din Orăştie de conducerea pesedistă a Inspectoratului Şcolar. Despre Rodica Dimulescu şi Ovidiu Bălan s-a vorbit că ar urma să se căsătorească, iar naşi să le fie familia Ponta. Era pe vremea când Victor Viorel Ponta conducea partidul şi guverna de la Palatul Victoria.

Politica e în tot şi în toate

În cazul agresiunii sexuale de la şcoala condusă de pesedistă, disocierea de factorul politic nu este posibilă. Asta au înţeles-o cel mai bine părinţii elevilor de la Şcoala Generală „Dr. Aurel Vlad” din Orăştie care s-au adresat presei, după ce încercaseră în repetate rânduri să atragă atenţia că în şcoală se întâmplă frecvent obscenităţi. De la dirigintele clasei până la stăpânul municipiului Orăştie domneşte o dinastie PSD care a încercat să minimalizeze scandaloasele fapte de pe urma cărora doar victima agresiunii sexuale a avut de suferit până acum.

Scrisoarea părinţilor

Agresiunea sexuală s-a petrecut în data 4 februarie 2016, cu o zi înainte de vacanţa intersemestrială. Timp de o lună evenimentul a fost ţinut departe de ochii lumii. A apărut public pentru prima dată în 8 martie, după ce un grup de părinţi a sesizat presa regională (Vocea Transilvaniei), care nota că: „Despre incident ar fi aflat, spun părinţii, atât dirigintele clasei, cât şi conducerea şcolii care, însă, potrivit celor sesizate, ar fi ales să muşamalizeze cazul”. Contactată de noi, Rodica Dimulescu, directoarea şcolii, a negat vehement această afirmaţie. Acum avem motive întemeiate să n-o credem. Pesedista susţinea că a fost vorba doar de mimarea unui act sexual între doi elevi, pe când din declaraţiile martorilor reiese că a fost sex oral până ce victima a ajuns să vomite.

Pedagogia batistei pe ţambal

Imediat după ce s-au scurs informaţii despre scandalul sexual de la şcoală, directoarea Rodica Dimulescu a încercat să bagatelizeze dimensiunile agresiunii. „A fost un incident. Comisia care a fost constituită a cercetat fapta şi nu a fost vorba de un act sexual. A fost o situaţie în care un elev problemă ar fi simulat în prezenţa unui alt coleg de-al lui un act sexual. Copilul şi-a dat pantalonii jos… asta e ceea ce a cercetat comisia şi a stabilit că s-a întâmplat. Comisia a mai constatat că elevul în cauză s-ar fi adresat unui coleg de-al lui de clasă, dar, repet, copilul nu a fost supus unui act sexual. Totul s-a întâmplat în clasă, într-una dintre pauze”, spunea directoarea Rodica Dimulescu. Pesedista a propus scăderea notei la purtare pentru elevul „problemă”. Atât. Asta e tot ce a putut face Dimulescu şi comisia profesorală. Dacă se va fi întrunit vreo comisie, fiindcă există elemente care conduc la ideea că acest caz nu a fost niciodată discutat cu seriozitate în cancelaria şcolii.

Mărturiile copiilor

Mărturiile elevilor arată că agresiunea sexuală nu a fost o simplă joacă de copii, cum pretinde demnitarul PSD de la conducerea şcolii din Orăştie. Potrivit relatărilor făcute de elevi, a fost vorba de sex oral până ce victima a ajuns la starea de vomă. S-a petrecut la ora 11, în pauza mare, la clasa dirigintelui Alin Ţamba, consilier local PSD Orăştie. De faţă erau nouă elevi, băieţi şi fete, care spun cam acelaşi lucru: „l-am văzut pe colegul meu (şi zice numele) cum îi făcea sex oral unui alt coleg de-al nostru (dat cu numele) împotriva voinţei lui şi prin ameninţare, în urma acestui act (numele victimei) vomitând”. Una dintre fetele care au asistat la agresiunea sexuală i-a povestit dirigintelui fapta în aceeaşi zi, dar profesorul n-a făcut nimic până a doua zi.

Victimă „în formă continuată”

Din relatările copiilor reiese că dirigintele Alin Ţambă a făcut o investigaţie poliţienească pe cont propriu. „A doua zi, domnul diriginte prof. Ţambă Alin ne-a chemat pe toţi (agresor, victimă – cu numele, şi martori, pe rând, mai întâi fetele şi apoi băieţii) în cabinetul de psihologie al şcolii, unde am relatat cele văzute de noi”. În prezenţa martorilor băieţi agresorul şi-a recunoscut fapta. Dar umilinţele copilului agresat sexual nu aveau să se termine. Pedagogii şcolii din Orăştie i-au mai servit un moment stânjenitor şi, în clasă, de faţă cu toţi elevii şi cu dirigintele, victima a fost scoasă în faţă ca să spună tuturor că îl iartă pe agresor. Apoi (de parcă toate celelalte nu erau îndeajuns), diriguitorii şcolii au decis să mute victima într-o clasă vecină, într-un mediu străin, cu colegi noi, curioşi şi iscoditori să afle pentru care motive a ajuns noul venit în clasa lor. Alt chin.

Comportamentul îmbunătăţit”

În timp ce victima continua să trăiască zile de coşmar, agresorul este bine-mersi printre vechii lui colegi. „În prezent, elevul care a agresat este în continuare în clasă. Comportamentul copilului s-a îmbunătăţit, dar mari schimbări nu pot să spun că aşteptăm, fiind un copil cu cerinţe speciale. Acest elev este un elev care a mai avut abateri, s-a mai discutat cazul acestui copil în consiliile profesorale. A mai agresat verbal colegii destul de frecvent, dar niciodată nu s-a ajuns până aici. Asistentul medical împreună cu medicul desfăşoară în prezent activităţi cu privire la comportamentul civilizat, moral, atât în şcoală, cât şi în societate. Derulăm un program de educaţie, în special la această clasă”, a declarat Rodica Dimulescu.

Legea tăcerii se târâie „in rem”

Cazul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăştie, iar procurorii au dispus urmărirea penală faţă de faptă, pentru infracţiunea de corupere sexuală. Din februarie şi până acum cercetarea se târâie „in rem”, chiar dacă agresorul, victima şi elevii care au fost de faţă spun răspicat ce s-a întâmplat. Părinţii sunt, pe bună dreptate, îngrijoraţi. Este vorba de copii de 12-13 ani, cărora încep să le tropăie hormonii, dar care au ghinionul să se formeze într-un mediu obscen şi agresiv. Pentru victima agresiunii sexuale viaţa nu va mai fi la fel, după 4 februarie 2016. Ce poate înţelege puştiul acum, când el a fost îndepărtat de lângă prieteni şi colegi, iar agresorul său a rămas „vedeta” clasei? O vedetă, ce-i drept, „cu comportamentul îmbunătăţit” – după cum ne asigură directoarea şcolii”.

Carmen COSMAN – PREDA