Amendamentele senatorului Cristian Resmeriță, respinse la vot!

229

Amendamentele formulate de senatorul Cristian Resmeriță la legea de aplicare a OUG 108 din 30 iunie 2022 au picat la vot în ședința comună a comisiilor de energie și cea economică.

OUG 108/ 2022 stabilește cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă. Iar în această ordonanță pentru decarbonizarea sectorului energetic a Ministerului Energiei Virgil Popescu, se prevede, la art. 4, ca Termocentrala Paroșeni, care funcționează pe baza cărbunelui din Valea Jiului, să fie închisă până la data de 31 decembrie 2030. Este vorba doar despre grupul energetic 4, care funcționează pe bază de huilă, dar parlamentarul PSD de Hunedoara a considerat această mențiune din actul normativ drept un semnal că structura de producere a energiei va fi complet închisă și a formulat un amendament privind eliminarea acesteia din prevederile OUG 108/2022.

Spre surprinderea mea, amendamentul prin care am dorit ca Termocentrala Paroșeni să nu fie închisă a picat la vot în ședința comună a comisiei de energie și a comisiei economice. Din păcate și amendamentul prin care am dorit ca activitatea EM Lonea și EM Lupeni să fie prelungită nu a primit votul colegilor. Doresc să aduc la cunoștința opiniei publice din Valea Jiului că aceste amendamente au fost votate doar de PSD și UDMR. Colegii senatori din PNL, AUR și USR au votat împotrivă”, a transmis Cristian Resmeriță, senator PSD.

De precizat însă că Ordonanța 108 din 30 iunie 2022, la care face referire parlamentarul hunedorean, se referă doar la capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă rămase în funcțiune la 31 decembrie 2021, conform angajamentelor asumate de țara noastră, nu și a celor alimentate pe gaz!

Capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de huilă”, se arată în OUG 108/ 2022.

Altfel spus, odată cu închiderea activității extractive, se închide, de la sine, și grupul alimentat cu huilă extrasă din Valea Jiului.

În vederea înlocuirii capacităților de producție a energiei electrice pe lignit și huilă care vor fi închise și pentru a nu fi pusă în pericol siguranța Sistemului energetic național, vor fi realizate noi capacități de producție”, mai arată actul normativ amintit.

Carmen COSMAN – PREDA