Cultură de trifoi pe fonduri europene. Ce s-a ales din parcul de aventură al Petrilei

Un parc de aventură ar fi trebuit să fie deja amenajat la Petrila, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, pe un proiect de regenerare urbană. În realitate, pe dealul terasat cu alei acoperite cu dale prin care iarba crește nestingherită, s-a realizat doar o frumoasă cultură de trifoi. Străjuită total bizar de un WC din lemn, venit parcă din vremuri imemoriale. Mobilierul, spațiile de joacă pentru copii sau tiroliana mult povestită au rămas doar la faza de promisiune!

Proiectul finanțat prin Programul Operațional Regional a fost semnat în urmă cu mai mulți ani și trebuia finalizat anul trecut. Constructorul ar fi invocat probleme legate de pandemie și că, din această cauză a rămas fără muncitori, așa că termenul a fost prelungit, cu acordul ASDR Vest, Însă nici noul termen nu a fost respectat.

Conform contractului de finanțare, ar fi trebuit amenajat un parc de aventură, lângă șoseaua de centură a Petrilei, într-un perimetru pe care odinioară a funcționat un puț al fostei mine Petrila. Conform condițiilor de finanțare, aici ar fi trebuit deja să fie montate mai multe echipamente de joacă și recreere, echipamente de fitness, piste de biciclete, mobilier specific, dar și o tiroliană care să plece din vârful dealului cu punct final terasa unei clădiri de la bază, pe lângă un sistem de iluminat modern, arbuști sau gazon, despre care vorbește primarul Petrilei, Vasile Jurca.

În realitate, gazonul este de fapt o vastă cultură de trifoi, arbuștii sunt niște urme de copăcei ce par serios afectați de lipsa apei (deși autoritățile vorbesc și despre un sistem de irigații!) și din care, în multe cazuri, a rămas doar ”scheletul”, iar prin dalele montate iarba crește nestingherită.

Nu există nici măcar un coș de gunoi, nici bănci și niciun loc de joacă. Și doar un stâlp de beton ce amintește de un totem sta amplasat în mijlocul dealului, așteptându-și parcă tiroliana ce nu mai vine.

Ce spune primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, și ce puteți găsi în realitate în ”parcul de aventură” construit pe fonduri europene puteți vedea în imaginile de mai jos.

Carmen COSMAN – PREDA