Proiectul de lege pentru conștientizarea depresiei postnatale, aprobat de Senat

228

Senatul a aprobat, astăzi, proiectul de lege care instituie Programul „Săptămâna conștientizării depresiei post-partum”, marcată în fiecare an cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie – Ziua Europeană de combatere a depresiei. O inițiativă legislativă a senatorului PNL Lucica Dina Muntean, susținută și de alți colegi din Senat.

La nivel mondial, din cauza creșterii ratei de suicid pe fondul depresiei, această tulburare a devenit una dintre cele mai studiate condiții psihiatrice. Din păcate, în România nu există un sistem național de sprijin pentru mame, așa cum au alte țări din lume, astfel că, de cele mai multe ori depresia post-partum nu este diagnosticată și, prin urmare, nu este tratată, putând avea efecte dăunătoare atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș și chiar pentru întreaga familie.

Adoptarea acestui proiect de lege, spune senatorul PNL de Valea Jiului, reprezintă un pas important în lupta împotriva acestei tulburări care afectează tot mai multe mămici, indiferent de vârstă, iar acest proiect vizează tocmai sprijinirea și sensibilizarea populației pentru adoptarea acelor schimbări necesare privind sănătatea mentală a gravidelor și mamelor, detectarea precoce a depresiei, dar și cele mai eficiente modalități de prevenție/intervenție.

Săptămâna de conștientizare a depresiei post-partum” reprezintă unul dintre eforturile de îmbunătățire a practicilor în jurul sănătății mintale materne, de care România are mare nevoie, a mai spus Lucica Dina Muntean.