Corpul de Control al Ministerului Educației, așteptat la liceul din Petrila

Pe măsură ce cercetarea avansează ies la iveală noi amănunte cu privire la activitatea economico – financiară a Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila de pe vremea în care instituția de învățământ era condusă de prof. Cecilia Mitran. Reamintim că procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani au în cercetare un dosar care o vizează pe fosta directoare, dosarul fiind transmis la Petroșani, pe linie administrativă, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Ultimele informații vorbesc despre faptul că în conturile instituției liceale s-ar găsi diverse sume de bani, care ar fi trebuit în mod normal să ajungă, de câțiva ani chiar, la cadre didactice de aici. Sunt sumele câștigate în instanță în urma proceselor intentate de sindicate, dar care nu ar mai fi fost plătite de conducerea Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși”. Printre cei păgubiți ar fi și persoane care între timp au plecat de la liceul din Petrila sau chiar au decedat.

Potrivit informațiilor noastre, în legătură cu problemele de aici a fost sesizată și Curtea de Conturi, precum și Corpul de Control al Ministerului Educației, instituții care sunt așteptate acum să ajungă în control la unitatea de învățământ.

De precizat că la această oră procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani au în cercetare un dosar care o vizează pe fosta directoare a Colegiului tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila, Cecilia Mitran. Dosarul a fost transmis la Petroșani, pe linie administrativă, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Potrivit informațiilor, cercetarea face referire la posibile fapte de conflict de interese, fals, uz de fals ce ar fi fost săvârșite în perioada în care a condus unitatea de învățământ liceal, dar și uzurpare de calități oficiale. Faptele ar fi putut fi comise în timpul unor achiziții efectuate fără respectarea procedurilor, la stabilirea sporurilor, dar și în timpul unor verificări administrative, aspectele sesizate conducând spre un potențial prejudiciu pe care trebuie să îl ia în calcul anchetatorii.
Prof. Cecilia Mitran a fost 19 ani director al Colegiului Tehnic Constantin Brâncuși Petrila, fiind schimbată din funcție la începutul acestui an, după ce i-a expirat mandatul de director. După ce și-a folosit toate pârghiile pentru a întoarce hotărârea Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, a acționat în judecată instituția care a operat schimbarea sa din funcție. Tribunalul Hunedoara i-a respins acțiunea, ca neîntemeiată.
Conform declarației de avere, în 2019, profesorul/director Cecilia Mitran a declarat câștiguri de aproape 88.000 de lei. În anul 2020 venitul încasat declarat pentru anul precedent a fost de 111.307 lei, iar anul acesta câștigurile au rămas la un nivel ridicat, de peste 100.000 de lei.

Carmen COSMAN – PREDA