Om contra telescaun – Outrun the Lift 2022 (VIDEO)

180 de alergători s-au întrecut anul acesta cu telescaunul din Parâng, iar 10 dintre ei au reușit să îl întreacă. Un număr record comparativ cu celelalte ediții ale ineditului concurs Outrun the Lift. Dintre cei 10 sportivi care au alergat mai repede decât telescaunul două sunt fete, ceea ce reprezintă, de asemenea, o premieră.

Au luat startul sportivi specializați în alergarea montană din toată țară, dar și din Spania și chiar 7 militari din Portugalia. Împărțiți în grupe, cei 180 de alergători montani s-au luat la întrecere cu motoarele telescaunul din Parâng, la cea de a VI-a ediție a competiției de alergat vertical Outrun the Lift. Un traseu spectaculos, dar extrem de greu, cu pante abrupte, care urmărește parcursul telescaunului și care îi pune pe sportivi la grea încercare. Dar alergătorii vin aici an de an și spun că, de fapt, nu se luptă cu telescaunul, ci cu propriile limite.

Temerarii sportivi au plecat în cursă nu înainte de a se încălzi, sub supravegherea atentă a lui Tomi Coconea- Șoimul din Parâng, cel care a avut inițiativa de a a organiza inedita întrecere om – telescaun.

 

La linia de start s-a aflat și în acest an primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi. I-a încurajat pe alergători și le-a adus vestea că bătrânul telescaun cu care de 6 încoace se întrec, construit în anii 70, va fi înlocuit cu o mașinărie nouă, modernă și mult mai rapidă.

Traseul merge de la cota 1.070 metri, de la baza telescaunului, la 1.685 de metri, la stația de sosire, pe o distanță de 2,5 kilometri. Sus, în munte, alergătorii au înfruntat nu doar diferența de nivel de peste 600 de metri, ci și ceața densă. Și nu este deloc uşor să te iei la întrecere cu un telescaun care urcă cu 1,5 metri pe secundă. Dar 10 dintre ei, dintre care două fete, au demonstrat în acest an că mașinăria poate fi învinsă!

Toma Coconea este un nume cunoscut în lume pentru performanţele sale sportive, pentru zborurile foarte lungi pe care le face cu parapanta, dar şi pentru viteza cu care aleargă pe munte. A participat la toate edițiile concursului Red Bull X-Alps, considerate cele mai grele competiţii de anduranţă din lume, iar anul acesta s-a înscris din nou.

Prin intermediul ineditului concurs de alergare montantă Outrun the Lift, Coconea își propune să promoveze nu doar mișcarea în aer liber, dar și frumusețea Parângului, muntele pe care îl consideră ”acasă”!

Carmen COSMAN – PREDA