Criza energetică întoarce Europa spre cărbune. Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi îi cere ministrului Energiei soluții urgente pentru huila din Valea Jiului

În contextul european al reîntoarcerii la producția de energie din alte surse decât gazul metan, care a ajuns la prețuri fără precedent în istoria recentă, inclusiv cărbune și păcură primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, îi cere ministrului Energiei, Virgil Popescu, să identifice soluții urgente pentru huila din Valea Jiului.

Bazinul carbonifer al Văii Jiului poate redeveni un jucător important pe piața de energie electrică, spune primarul Tiberiu Iacob – Ridzi. Cu măsuri pe termen scurt, mediu și lung, care să implice industria extractivă pe bază de cărbune, românii pot să aibă facturi la energia termică și electrică mai mici și să treacă prin iarna grea care se apropie.

Termocentrala Paroșeni a fost retehnologizată și corespunde tuturor normelor de mediu, însă pentru a funcționa la capacitate maximă are nevoie de huilă. Cele patru mine din Valea Jiului abia mai dau 700 – 800 de tone de huilă pe zi, însă producția locală poate să fie suplimentată cu huilă din import, așa cum s-a mai întâmplat, mai ales că vorbim despre prețuri comparabile. Sau să se găsească o formulă de sprijin financiar pentru investiții în minele din acest bazin carbonifer.

Pentru ca scenariul să devină funcțional, spune primarul Petroșaniului, este nevoie de o schemă de sprijin pe termen scurt, mediu și lung aplicabilă Complexului Energetic Hunedoara.

Iată ce conține scrisoarea deschisă transmisă în această dimineață de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, ministrului Energiei:

”Domnule ministru,

În calitate de primar al municipiului Petroșani privesc cu îngrijorare la iarna care se apropie, în contextul facturilor tot mai mari la energie electrică și termică, pe care populația va fi nevoită să le plătească. Nu doar piața internă de energie ne dă motive de îngrijorare, ci și piața europeană, unde asistăm la creșteri majore ale prețului energiei pe bază de gaze naturale. Tocmai creşterea preţurilor la gaze naturale pe piaţa en-gros din Europa încurajează din ce în ce mai multe companii de utilităţi să facă trecerea la cărbune pentru a genera electricitate.
 
Domnule ministru, în acest context european, unde se observă o migrare masivă dinspre termocentralele pe gaz metan către mai vechile termocentrale cu cărbune, vă solicit o implicare directă și rapidă în găsirea celor mai bune și mai urgente soluții pentru ca România să poată implementa, la rândul ei, aceste politici energetice favorabile.
 
Vă rog, domnule ministru Virgil Popescu, să găsiți o schemă de sprijin, pe termen scurt, mediu și lung, aplicabilă Complexului Energetic Hunedoara, astfel încât să putem să redevenim un jucător important pe piața energetică internă și, mai ales, să sprijinim populația să treacă cu bine peste iarna grea care se apropie, fără ca oamenii să fie sufocați de costurile mult prea mari la energie electrică și termică. Termocentrala Paroșeni a fost complet retehnologizată și îndeplinește toate condițiile de mediu, astfel că ar putea avea o contribuție majoră la sistemul energetic național, dacă ar avea materie primă. La această oră, unitățile miniere din Valea Jiului au o producție de maxim 700 – 800 de tone de huilă/ zi, în condițiile în care necesarul de la Paroșeni este de 1.800 de tone pe zi.
 
Domnule ministru, aveți pârghiile necesare ca să interveniți pentru creșterea capacității de producție a unităților miniere din Valea Jiului ori pentru a suplimenta producția autohtonă cu huilă din import, așa cum s-a întâmplat ani de zile pentru Termocentrala Mintia, de exemplu, mai ales că vorbim despre prețuri comparabile între cărbunele autohton și cel din exterior.
 
Avem nevoie urgentă de adoptarea acestei scheme de sprijin pentru subvenționarea prețurilor la energie pentru populația vulnerabilă, pentru plafonarea prețurilor la energie și, nu în ultimul rând, avem nevoie de un act normativ care să asigure viitorul Complexului Energetic, al mineritului și al producerii de energie IEFTINĂ în Valea Jiului, pentru întreaga țară!
 
Doar în România cărbunele, la această oră, este pe locul IV în ceea ce privește ponderea în producția de energie. Domnule ministru, vă rog să faceți demersurile necesare la Comisia Europeană pentru rediscutarea strategiei europene legate de cărbune. Trebuie reanalizată urgent posibilitatea de a nu mai închide minele din Valea Jiului și chiar o modalitate legală de acordare a unui ajutor financiar către unitățile extractive, pentru ca românii și România să poată să iasă cu bine din această iarnă!
 
Trebuie găsite soluții URGENTE pentru a se putea produce  energie electrică și termică mai multă și mai ieftină!”

Carmen COSMAN – PREDA