Curtea Constituțională blochează hidrocentrala de pe Jiu

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea USR pe legea prin care s-a dat undă verde construirii de hidrocentrale mici în ariile protejate. Astfel, amenajarea hidrocentralei de pe Jiu rămâne blocată. Activiștii de mediu au arătat cât are de suferit ecosistemul prin realizarea acestui proiect, care nu este motivată de capacitatea reală de producție de energie!

Potrivit news.ro, CCR a motivat, după decizia de admitere a obiecţiei de neconstituţionalitate formulată de USR, că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. „Rezultă că substanţa legii, astfel cum a fost aprobată de cea dea doua Cameră, nu mai vizează modificarea limitelor ariilor naturale, ci regimul juridic al proiectelor hidroenergetice deja derulate în cadrul acestora, regim derogatoriu de la cel de drept comun”, arată comunicatul de presă al Curţii, citat de news.ro.

Reamintim că, în data de 23 martie, USR a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest proiect de lege adoptat de către Parlament, argumentând, printre altele, faptul că Legislativul nu a respectat principiul bicameralismului.

Astfel, proiectul care vizează construirea hidrocentralei de pe Râul Jiu nu poate continua. În acest caz, activiștii de mediu au reclamat că România riscă să-și distrugă singurul râu de munte care mai curge liber, respectiv Râul Jiu, prin continuarea lucrărilor de amenajare a hidrocentralelor din ariile naturale protejate. Practic, arată aceștia, capacitatea reală de producție este infimă și nu motivează în niciun fel distrugerea ecosistemului.

Amenajarea hidroenergetică de pe râul Jiu presupune construirea unui baraj şi a unei microhidrocentrale la Livezeni, precum și a altor două centrale hidroelectrice la Dumitra şi Bumbeşti Jiu. Construcția acestora a început în 2004 și a fost realizată în proporție de peste 90%, potrivit Hidroelectrica. În 2017, însă, proiectul a fost stopat în instanță. Hidrocentralele sunt construite într-o arie naturală protejată și nu există un  studiu de impact asupra mediului. Chiar și așa însă, parlamentarii PSD au inițiat un proiect, pe care intenționau să-l treacă pe repede – înainte, privind continuarea lucrărilor la aceste hidrocentrale de pe Jiu. La suprafață ar fi vorba despre ”independența energetică” pe care România își dorește să o atingă. În realitate însă studiile arată că lucrurile nu stau deloc așa, iar capacitatea reală de producție, respectiv energia electrică suplimentară asigurată prin finalizarea acestei amenajări hidroenergetice este infimă și nu scuză în niciun fel nici încălcarea gravă a tuturor normelor legale în domeniul mediului și nici distrugerile iremediabile.

Interesul pare să fie undeva în zona constructorului, o firmă apropiată fostului ministru PSD al Industriilor Dan Ioan Popescu. De precizat că proiectul de continuare a lucrărilor la hidrocentrale vine chiar din zona PSD. Miza este reprezentată tocmai de aceste hidrocentrale a căror construcție a fost stopată de instanță, în lipsa unui studiu privind impactul de mediu!

Amănunte în materialul de mai jos:

Cât pierdem cu adevărat prin realizarea în aria naturală protejată a hidrocentralelor de pe Jiu. România – la un pas să-și distrugă singurul râu de munte care mai curge liber!