Bujorul a devenit Floare Națională a României. Cosemnatar al legii este și senatorul Lucica Dina Muntean

Legea prin care bujorul devine Floare Națională a României a fost promulgată, îndrăgita floare devenind astfel element de identitate națională. Vorbim despre un proiect de lege al cărui cosemnatar este senatorul PNL de Hunedoara Lucica Dina Muntean, care a susținut inițiativa.

Mă bucur că sunt cosemnatar al acestei legi, deoarece și alte țări au una sau mai multe flori naționale reprezentative pentru geografia sau pentru cultura și tradițiile lor. La români, bujorul este o floare foarte îndrăgită, fiind des cultivată în grădinile și curțile multor familii, dar și în parcuri și grădini publice. Iar bujorul de munte, prezent și în Valea Jiului, este considerat monument al naturii, fiind ocrotit de lege

În tradiția poporului român, bujorul este prezent ca subiect de apreciere și comparație, fiind asociat cu frumusețea fizică și spirituală a omului. Multe familii poartă numele de Bujor, iar în unele păreți ale țării el este folosit și ca prenume. Aprecieri ca: „frumos ca un bujor”, „cu bujori în obrăjori” sau „un bujor de fată” sunt doar câteva expresii legate de importanța acestei flori. În folclorul românesc avem o seamă de cântece în care bujorul, făcând rimă perfectă cu dorul, este foarte prezent, mai ales în refrene. Tema bujorului este răspândită în literatură, pictură, în costumele populare, covoare tradiționale, obiecte artizanale, ca și în obiceiurile populare legate de căsătorie și botez, Alegerea unui buchet de mireasă cu bujori este considerată de bun augur pentru tânăra familie, iar baia de după botezul noului născut, presărată cu petale de bujori, se crede că transmite copilului toate calitățile acestei minunate flori.

În privința florii de bujor, România reprezintă și o frumoasă excepție deoarece, la Zau de Câmpie, jud.Mureș, există o rezervație unică, singurul loc din Europa în care o specie a bujorului – bujorii de stepă , de culoare roșu aprins, au supraviețuit de-a lungul timpului”, a explicat senatorul Lucica Dina Muntean.

Dacă luăm în considerare doar aceste câteva exemple, ele pot constitui o bună motivație pentru alegerea Bujorului ca floare națională, iar proiectul de lege a întrunit voturile necesare astfel că bujorul devine element de identitate națională.

Carmen COSMAN – PREDA