Cum a rezolvat Petroșaniul problema încălzirii în școli înainte de a rămâne fără termoficare centralizată

Frig afară, frig în sălile de clasă. Elevii din mai multe localități din țară au fost trimiși acasă, din cauza temperaturilor scăzute din școli. Localități unde sistemul de termoficare este nefuncțional, din cauza unor lucrări la rețele, avarii sau din cauză că sistemul și-a dat deja ultima suflare. Petroșaniul este localitatea unde aceste situații au fost preîntâmpinate, printr-o gândire pe termen lung a administrației publice locale, chiar dacă acest lucru a presupus costuri importante de la bugetul local.

La Timișoara, de exemplu, elevii au fost trimiși acasă. Și nu din cauza cazurilor de COVID, ci pe fondul frigului din clase. Din cauza unor lucrări la rețeaua de termoficare, căldura a fost temporar sistată în mare parte din oraș. Și cum în sălile de clasă temperatura nu trece de 15 grade Celsius, elevii au trecut în online. Cel puțin patru școli și-au închis până acum porțile din cauza frigului.
O situație similară este la Deva, unde caloriferele din școli au rămas reci pe fondul opririi activității la Termocentrala Mintia. Unitățile de învățământ trebuie să își monteze acum centrale proprii pe gaz metan, după ce Primăria Deva a alocat sumele necesare, însă programul nu a fost finalizat decât în parte. În unele școli, lucrările s-ar putea finaliza abia la sfârșitul lunii noiembrie, iar până atunci sălile de curs rămân neîncălzite.
Iar cele două exemple nu sunt din păcate singulare. În schimb, Petroșaniul este localitatea care a evitat apariția unor astfel de situații de natură să afecteze actul educațional, printr-o gândire pe termen lung, pentru viitor.


Încă din 2016 – 2017, când sistemul centralizat de termoficare era funcțional, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a dispus montarea de centrale termice pe gaz în unitățile de învățământ, dar și la Spitalul de Urgență Petroșani, ca sistem alternativ de încălzire. La acel moment avariile de pe rețelele învechite ale Complexului Energetic Hunedoara i-au dat de gândit primarului Tiberiu Iacob – Ridzi, care a acționat în consecință.
Aproximativ 2,4 milioane de lei au fost alocați de la bugetul local în acest sens, pentru tot ce înseamnă construcția de puncte termice, rețele și centralele propriu-zise. Un efort bugetar considerabil, dar care și-a dovedit utilitatea în momentul în care Complexul Energetic Hunedoara a anunțat că nu are suficientă huilă și pentru Termocentrala Mintia și pentru cea de la Paroșeni și a închis robinetul termoficării în sistem centralizat pentru Valea Jiului în urmă cu doi ani.
Practic, în decembrie 2019, oficialii CEH au recunoscut în premieră că nu au suficient cărbune și că, în ciuda demersurilor repetate făcute de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, sistemul centralizat de termoficare din Petroșani rămâne înghețat. Au etalat adevărul pe care au tot încercat până atunci să îl ascundă.
Activitatea în grădinițele, școlile generale și liceele din Petroșani a putut, însă, să meargă mai departe, fără sincopele ce ar fi apărut în alte condiții pe fondul sucombării sistemului centralizat de încălzire, și asta s-a datorat unei măsuri administrative dispusă la timp și, mai ales, gândită și aplicată de ”astăzi” pentru ”mâine”.

 

Carmen COSMAN – PREDA