Fumul toxic otrăvește aerul din Vulcan. Primarul Merișanu nu trece de stadiul corespondenței purtate cu Pregoterm!

Fumul degajat de aprinderea deșeurilor din material plastic de la Vulcan este toxic și otrăvește aerul respirat de vulcăneni. Nu este pentru prima dată când deșeurile depozitate în respectiva hală se aprind, iar Primăria Vulcan a fost amendată de Garda de Mediu Hunedoara cu 40.000 de lei din această cauză. În tot acest timp, primarul Cristian Merișanu rămâne impasibil și nu trece de stadiul corespondenței purtate cu Pregoterm.

Garda de Mediu a fost din nou, la finele săptămânii trecute, în Vulcan. Comisarii de Mediu au fost chemați de pompierii care au stins incendiul declanșat la hala din Vulcan, care aparține de fosta societate de interes local.

”Pompierii au constatat faptul că incendiul a cuprins deșeuri compactate (mase plastice), pe o suprafață de aproximativ 50 mp. Pentru a facilita acțiunea de stingere, în sprijinul pompierilor petroșăneni a fost adus un buldozer, la locul evenimentului fiind prezenți și doi reprezentanți ai Primăriei Vulcan. Întrucât acest tip de incendiu se manifestă cu degajare mare de fum toxic rezultat în urma arderii deșeurilor, a fost sesizată Garda de Mediu și doi inspectori au ajuns imediat la locul intervenției”, au precizat cei de la ISU Hunedoara.

Grav este că nu e prima dată când municipiul Vulcan este afectat de acest fum toxic emanat în urma aprinderii deșeurilor din fosta hală plină și acum de deșeuri. În luna martie, ca urmare a unui incendiu similar, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 40.000 de lei tocmai pentru modul defectuos în care a fost asigurată protecția respectivelor deșeuri.

Primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, nu pare îngrijorat de situație. Dă vina pe adunarea creditorilor de la Pregoterm, firma de interes local aflată în faliment, care nu ar fi fost de acord cu ridicarea și transportarea deșeurilor care zac acolo de multă vreme. Spune că nu poate asigura nici paza obiectivului pentru că asta ar presupune cheltuieli cu plata oamenilor din dispozitiv și că nu are nici posturile necesare în organigramă. Așa că, între timp, deșeurile se aprind în mod repetat, pentru că oricine are acces acolo, hala neavând nici măcar pereți!

”Administratorul judiciar al SC Pregoterm – în insolvență sau în faliment, cum sunt acum, a avut notă să transporte acele deșeuri. Noi am avut discuții cu dumnealui chiar săptămâinile trecute și spunea că adunarea creditorilor nu a fost de acord. Spunea că a găsit și banii necesarui, a găsit și firmă care să șe transporte, dar adunarea creditorilor a SC Pregoterm nu a fost de acord la momentul respectiv. Așa ni s-a spus, că nu na aprobat. Am și insistat să refacă actul, cererea către ei, și la următoarea întâlnire să intre din nou în discuție. Nu este păzită, că nu e nimic acolo. E mult spus o hală, că sunt doar niște picioare și în rest totul este deschis. Paza înseamnă niște bani. Ca să facem pază trebuie să angajăm. Angajările sunt blocate, noi nu avem oameni în organigramă… Noi putem să facem doar să facem adrese către Pregoterm”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu.

Merișanu admite că, în cazul în care primăria va fi din nou amendată, s-ar putea îndrepta împotriva celor de la Pregoterm, însă nu este convins de finalitatea demersului, dar fiind faptul că firma se află în faliment.

Carmen COSMAN – PREDA