Alergii severe date de ambrozie. Cum pot ajunge pacienții la tratamentul necesar?

96

Ambrozia este o plantă care cauzează alergii unei mari părți a populației și pe care o întâlnim în foarte multe zone. Problemele cauzate de polenul acesteia sunt multe, iar tratamentul simptomatic este scump. Problema gravă este că pacienții ajung cu mare greutate la tratamentul necesar, pentru că acesta lipsește din farmacii și din spitale, iar în multe cazuri se poate ajunge chiar la deces pe fondul alergiilor la ambrozie.

Acesta este motivul pentru care senatorul PNL Lucica Dina Muntean a solicitat Ministerului Sănătății, într-o interpelare parlamentară, să comunice care sunt măsurile Ministerul Sănătății le desfășoară în vederea asigurării accesului facil a pacienţilor români la imunoterapia alergen-specifică (AIT) pentru ambrozie.

Alergia la ambrozie afectează circa 480.000 de adulţi din România, adică peste 5% din populaţia activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Costul tratamentului simptomatic pentru alergia la ambrozie este de circa 300 de lei pe sezon (antihistaminice, corticosteroizi, fructe și legume care au factori antiinflamatori, utilizare purificator de aer etc.). Imunoterapia alergen-specifică (AIT) este singurul tratament care modifică cursul bolii putând asigura o protecție de 10-15 ani, doar că accesul românilor la acest tratament este foarte deficitar din cauza lipsei acestuia din farmacii sau spitale”, a precizat în interpelarea adresată Ministerului Sănătății senatorul Lucica Dina Muntean.

Ministerul Sănătății spune, răspunzând întrebării formulate de prlamentarul hunedorean, că au fost inițiat demersuri pentru asigurarea pe piața farmaceutică din România a medicamentului cu denumirea comună internațională Alergoid din polenul de ambrozie.

”Luând în considerare importanța Imunoterapiei alergen-specifică (AIT) ca singura terapie care modifică evoluţia bolilor alergice prin modificarca răspunsului imun al pacientului alergic către toleranţă faţă de alergentul sensibilizant, în cursul lunii iunie 2022, Ministerul Sănătății şi ANMDMR au inițiat demersuri pentru asigurarea pe piața farmaceutică din România a medicamentului cu denumirea comună internațională: Alergoid din polenul de ambrozie”, spun oficialii MS.

Dar demersurile nu sunt încă încheiate. ”În baza referatului de justificare medicală şi a necesarului estimat de către Comisia de Specialitate Alergologie și Imunologie Clinică din cadrul . Ministerului Sănătății, pe motive de sănătate, a fost demarată procedura în vederea punerii pe piața farmaceutică din România a acestui medicament”, mai arată responsabilii din ministerul condus de Alexandru Rafila.

Carmen COSMAN – PREDA