Termocentrala Paroșeni NU se închide!

278

Termocentrala Paroșeni, în ansamblul ei, NU se închide, mai ales că în acest moment corespunde tuturor cerințelor de mediu național și europene. Vizat este doar grupul energetic nr. 4, care funcționează pe bază huilei de Valea Jiului și care își va înceta activitatea odată că încetarea activității extractive în acest bazin carbonifer.

Mai multe zvonuri alarmiste privind închiderea termocentralei de la Paroșeni au apărut odată cu Ordonanța 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată prin lege în Parlamentul României, Diverși oameni politici, printr-o serie de declarații alarmiste și populiste, au pus paie pe foc și au alimentat temerile privind soarta acestei capacități de producție a energiei electrice.

Referitor la Termocentrala Paroșeni, ordonanța arată că: ”Capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de huilă”.

Altfel spus, odată cu închiderea activității extractive, se închide, de la sine, și grupul alimentat cu huilă extrasă din Valea Jiului. Dar nu Termocentrala în ansamblul ei.

Cristian Roșu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, a dezmințit din nou astăzi aceste informații. Mai mult, la Paroșeni va fi construit un grup energetic pe gaz metan.

”Niciodată nu s-a pus în discuție închiderea Termocentralei Paroșeni. Nicio discuție la Ministerul Energiei nu a avut acest subiect. Dimpotrivă, s-a discutat despre continuarea activității și după 2032 prin construirea unei grup pe gaz, care va fi paralel cu grupul pe cărbune, pentru că toate lucrările care se vor desfășura la minele din Valea Jiului vor duce la scoaterea unei cantități de cărbune care va trebui neutralizat. Știm cu toții, cărbunele are o capacitate de autoaprindere și nu poate fi depozitat pe câmp. Și atunci, acel cărbune am găsit soluția să îl ardem la Termocentrala Paroșeni. Fără doar și poate, grupul pe cărbune va merge mai departe. În paralel vom lucra pentru amenajarea unui grup  pe gaz tot la Termocentrala Paroșeni, astfel că să ne asigurăm din timp, să nu așteptăm ultima zi din anul 2032.Până atunci acel grup pe gaz să fie funcțional și Termocentrala Paroșeni să aibă viață de funcționare mulți ani de acum încolo”, a explicat Cristian Roșu.

Carmen COSMAN – PREDA