”Candidatul 25.369” – nota 9,11 la concursul cu (prea) multe semne de întrebare de la Spitalul Județean de Urgență Deva, girat de Laurențiu Nistor!

Aproape de perfecțiune a fost ”candidatul 25.369” la concursul pentru postul de director financiar – contabil de la Spitalul Județean de Urgență Deva, unitate medicală subordonată Consiliului Județean Hunedoara. Un număr, care înlocuiește numele unicului candidat, despre care nu puțini sunt cei care ar băga mâna în foc că este actualul interimar, adică Ioneluța Letiția Bădin, soția vicepreședintelui CJ Hunedoara, Ion Bădin. Și un concurs care poate să constituie temă de studiu pentru organele de anchetă, prin bâlbele și ”eratele” care au însoțit procedura și au mulat-o astfel pe profilul ”candidatului 25.369”.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Deva a dat publicității ”centralizatorul final” al concursului pentru postul de director financiar – contabil, încălcându-și din nou propriile condiții anunțate și girate prin semnătură de președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, pentru că unitatea sanitară funcționează în subordinea administrației publice județene. La art 1, al. 2 din anunțul pentru concursul desfășurat în 13 – 14 octombrie 2021 se vorbește, negru pe alb, despre ”comunicarea rezultatelor pentru fiecare probă” (proba scrisă și interviu!) și afișarea rezultatelor.

În loc de respectarea procedurilor, directorul interimar al SJU Deva semnează un ”centralizator final”, în care se anunță sec un punctaj: 9,11. Cât la scris? Cât la interviu? Este corect făcută operația aritmetică? Sunt doar amănunte, nesemnificative probabil pentru conducerea Consiliului Județean Hunedoara care a girat de altfel, măcar și prin inacțiune, schimbarea regulilor în timpul jocului cum s-ar spune.

Pentru candidatul unic, numărul 25.369, ca să respectăm, nu-i așa?, GDPR! Sau, cum ar spune ”cârcotașii”, pentru ca actualul ocupant al postului să poată scăpa de termenul de ”interimar” care însoțește acum numirea pe funcție, cel puțin pe o perioadă de 3 ani. Exact perioada pe care Ion Bădin, vicepreședintele CJ Hunedoara, o mai are de petrecut în fruntea administrației publice județene. Coincidență, desigur!

Să ne aducem aminte și povestea unui concurs cu final așteptat…

Ioneluța Letiția Bădin a fost transferată de la Hunedoara, unde era auditor la Spitalul Municipal, la Deva, pe post de director financiar contabil, în data de 19.04.2021, după începerea mandatului soțului său.  Funcția a fost ocupată cu titlu de interimat până de curând,  când comitetul director al SJU Deva, cu girul președintelui Laurențiu Nistor, și-a dat seama că spitalul are nevoie ca de aer de un director plin, chiar și pe o perioadă determinată de 3 ani. Asta în timp ce restul membrilor echipei de conducere sunt tot interimari, numiți ”pe durata stării de alertă”, după cum se consemnează în documentele unității medicale subordonate direct Consiliului Județean Hunedoara. Concursul a fost anunțat în data de 21 septembrie, cu doar o zi înainte de deschiderea perioadei de depunere a dosarelor. Ulterior, au intervenit modificări în ceea ce privește CONDIȚIILE de participare, chiar DUPĂ ce anunțul începuse să producă efecte.


Nu una, ci două erate au fost semnate de directorul interimar al Spitalului Județean de Urgență Deva în data de 22 septembrie 2021, una care ABROGA taxa de participare la concurs, stabilită inițial la 200 de lei, iar cea de a doua care ABROGA, de asemenea, dintre condițiile obligatorii, ”copia de pe certificatul de atestare a cunoștințelor dobândite în domeniul Sistemului european de conturi, precum și de cunoaștere a reglementărilor europene în domeniu”.

La concursul pentru care dosarele au putut fi depuse până în data de 5 octombrie 2021, proba scrisă a fost programată pentru data de 13 octombrie, urmată de interviu – în 14 octombrie, s-a înscris un singur candidat. Exact NUMĂRUL 25.369/ 28.09.2021, declarat joi câștigător, cu o notă finală de 9,11 puncte!

A fost corect? S-au încălcat procedurile sau reglementările legale? Pot răspunde la aceste întrebări organele de anchetă, pe baza probelor existente!

Carmen COSMAN – PREDA