Pacienți condamnați la frig în Spitalul din Petrila!

Situație revoltătoare la Spitalul din Petrila. Pacienții au fost condamnați la frig de administrația publică locală. Cu sănătatea oricum șubrezită de boli grave, oamenii au fost nevoiți să îndure temperaturi de cel mult 13 grade. De același tratament au beneficiat și cadrele medicale, care au înghețat împreună cu pacienții.

Spitalul din Petrila funcționează ca și secție a Spitalului de Urgență Petroșani, dar utilitățile trebuie asigurate, conform protocolului de funcționare, de Primăria Petrila. De când temperaturile au scăzut, s-a convenit asupra unui program de funcționare a centralei termice, dimineața și seara, astfel încât să fie asigurată o temperatură optimă. Centrala a funcționat cât a funcționat, dar apoi s-a oprit brusc, iar în saloane nu erau mai mult de 13 grade Celsius și la fel era și în cabinetele medicale.

”Când temperaturile au început să scadă, am discutat la nivelul Primăriei Petrila și s-a convenit să se dea căldură dimineața și seara. A funcționat cât de cât o perioadă, iar după ce s-a făcut mai frig am solicitat să se respecte intervalul. Aseară s-a dat căldură o perioadă apoi nu s-a mai dat deloc. În saloane temperatura este pe la 13 grade, normal că toată lumea este nemulțumită. Am luat legătura din nou cu cei de acolo, într-un final se pare că au acceptat și ar fi pornit căldura, dar nu știu pentru ce perioadă și în ce condiții”, a precizat managerul Spitalului de Urgență Petroșani, dr. Alin Vasilescu.

Primarul din Petrila, Vasile Jurca, dă vina pe o avarie de care susține că nu a aflat decât astăzi, când situația a luat amploare.

”Am trimis de dimineață un om acolo. Intrase centrala în avarie. O să meargă mai des omul acolo. Centrala este electronică, cu programare și noi o programăm în funcție de cum e nevoie, în funcție de cât frig este afară sau în spital”, susține primarul din Petrila, Vasile Jurca.

La Spitalul din Petrila sunt două compartimente, respectiv Secția Cronici și Paliative.

Carmen COSMAN – PREDA