PSD și dublul limbaj. Astăzi – Natalia Intotero

Mai țineți minte anii 1990? Când PSD-ul de atunci striga de mama focului ”nu ne vindem țara”, făcând referire la posibilitatea privatizării fabricilor, pe care în realitate le vindea clientelei politice pe un leu și acela în rate? (Da, bine, e o figură de stil. Nu era chiar un leu. Era un leu și 50 de bani!). Atunci ne-am lovit prima dată de dublul limbaj al social-democraților, dar în naivitatea noastră nu l-am perceput la adevărata dimensiune și pericol.

Între timp, PSD (sub toate denumirile în care a funcționat) și-a conservat și aproape patentat dublul limbaj, pe care l-a ridicat la nivel de artă.

Natalia Intotero nu avea cum să fie diferită în sensul ăsta. Este fiică a PSD, a crescut și a scăzut împreună cu partidul pe care îl reprezintă în camera Deputaților și l-a reprezentat chiar la nivel de ministru. Ministru al Românilor de Pretutindeni. Când îi sfătuia pe români să își ia trei meserii și să muncească dacă vor să trăiască bine în țară, dar asta este o altă poveste!

Astăzi, deputata PSD de Hunedoara și-a dat examenul dublului limbaj, în încercarea de a-i contracara pe colegii de la USR care acuzau că se închid capacități extractive și energetice fără să se pună nimic în loc. L-a sfătuit pe Radu Dinel Miruță (USR Gorj) să citească, să studieze Fondul de Tranziție Justă înainte de a face anumite afirmații.

Aceste măsuri sociale sunt binevenite. (…) Ce punem în loc? Cred că, domnule de la Gorj ar trebui întâi să citiți și să vedeți câți bani va primi județul dvs. din Tranziție Justă. Din 2,5 miliarde de euro pe Tranziție Justă, județul Hunedoara va primi 510 milioane de euro. Da, se poate face mai mult, dar nu acuzând unii pe ceilalți”, a susținut printre altele, de la Tribuna Parlamentului, Natalia Intotero.

Și iată ce spunea în urmă cu o săptămână deputatul hunedorean, când se dezbătea legea de aprobare a legii decarbonizării sistemului energetic: ”Județul Hunedoara va beneficia într-adevăr de Fondul Tranziție Justă, adică va primi bani să punem ceva în locul minelor care se vor închide, dar minele se vor închide înainte ca noi să putem implementa aceste proiecte pe Tranziția Justă”.

Ca să fim sinceri până la capăt, dublul limbaj nu ne (mai) miră dacă vorbim de PSD. Doar vă spuneam. În caz că ați ratat cel mai recent exemplu de aici, din județul Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA