Se modifică programul ”Cornul și laptele”

100

Senatul a aprobat proiectul de lege care vine să modifice și să completeze Ordonanța nr.13 din 18 august 2017, privind programul Cornul, laptele și fructul.

O inițiativă legislativă semnată și susținută de senatorul hunedorean PNL Lucica Dina Muntean, care a explicat că a primit numeroase sesizări din mai multe județe ale țării, de la părinți, cadre didactice și reprezentanți ai elevilor, cu privire la modul de desfășurare a acestui program, dar și la calitatea produselor oferite.

După cum mulți dintre dumneavoastră știți, programul constă (conform legii) în distribuirea de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de panificație (diversificate și proaspete), dar și în măsuri educative care promovează obiceiuri alimentare sănătoase și evitarea risipei alimentare. Acesta este pachetul finanțat pentru copii prin participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene! De-a lungul timpului s-a dovedit că produsele de panificație oferite beneficiarilor nu sunt proaspete și nici diversificate în cele mai multe cazuri, fructele și laptele nu ajung întotdeauna la timp, iar măsurile educative nu sunt implementate în toate unitățile de învățământ”, a precizat senatorul PNL Lucica Dina Muntean.

Potrivit parlamentarului hunedorean, schimbările preconizate prin această inițiativă legislativă vin să corecteze aceste neajunsuri.

Astfel, pentru ca produsele să ajungă proaspete la copii se propune susținerea producătorilor locali, prin licitații organizate de primării pentru lapte, fructe și produse de panificație; în cazul în care pe raza Administrației publice locale nu există suficienți producători, se recomandă metode de optimizare pe lanțul scurt: licitația se poate face pe loturi distincte la un număr de 20 de localități învecinate;

-pentru asigurarea continuității programului, se cere decontarea în timp util a cheltuielilor făcute din bugetele locale, astfel încât să nu fie afectate comunitățile vulnerabile; o propunere importantă în cadrul reglementărilor prevăzute este aceea de suplimentare a sumelor necesare achiziționării de produse fără gluten și lactoză pentru copiii cu alergii și intoleranțe; nu în ultimul rând, organizarea unor cursuri de nutriție, risipă alimentară și gestionarea deșeurilor rezultate din acest program, în toate școlile beneficiare.

Sperăm că aceste modificări și completări ale Ordonanței nr.13 din 18 august 2017 să crească gradul de satisfacție al familiilor, școlilor și copiilor, astfel încât acest program să ofere cu adevărat un suport alimentar celor peste 1.880.000 de copii din grădinițele și școlile noastre”, a mai spus parlamentarul hunedorean.

Carmen COSMAN – PREDA