100.000 de euro de la Consiliul Județean Hunedoara pentru WC-uri și gherete de paznici la cetățile dacice!

La limita încredințării directe merge, din nou, Consiliul Județean Hunedoara, care a decis să aloce 100.000 de euro pentru WC-uri și gherete de paznici & vânzare bilete la cetățile dacice din Munții Orăștiei. Construcții temporare, cu o durată de viață scurtă, pentru că altfel ar avea nevoie de respectarea mult mai multor proceduri, mai ales că vorbim despre monumente cu o mare valoare istorică.

Consiliul Județean Hunedoara a adoptat proiectele promovate de Laurențiu Nistor privind  notele conceptuale și temele de proiectare pentru mai multe care ”intervenții temporare” în siturile arheologice de la Bănița, Luncani – Piatra Roșie, Costești – Blidaru sau Costești – Cetățuie.

Peste 460 de mii de lei este suma estimativă avansată de reprezentanții administrației publice județene, adică aproximativ 100.000 de euro! Bani de la noi, din taxele și impozitele hunedorenilor, care vor merge pentru amenajarea de WC-uri și gherete de paznici, Construcții modulare (containere) de 10 – 13 mp, care pe piața liberă se cumpără cu vreo 8.000 de euro bucata cu toate dotările necesare! Conducerea Consiliului Județean Hunedoara este dispusă însă să aloce 100.000 de euro, o sumă aflată la limita achizițiilor directe, adică fără licitație. Niște gherete amplasate pe drumurile de acces, unde se vor putea fi obținute informații, dar se vor vinde, zic responsabilii de la CJ Hunedoara, atât bilete, cât și diverse suveniruri.

În aceeași sumă, mai spun reprezentanții CJ Hunedoara,  administratorii județului vor să mai construiască și niște WC-uri la Remiza Valea Albă, situată pe DJ 705 A către Sarmizegetusa Regia și să realizeze niște lucrări de reparații la clădirea respectivă ce aparține Regiei Naționale a Pădurilor, prin Direcția Silvică Hunedoara.

Sunt proiecte aproape trase la indigo, câte unul pentru fiecare cetate dacică în parte, care ridică multe semne de întrebare tocmai prin valoarea estimativă declarată. Exact ca și cel privind achiziționarea de sisteme de monitorizare, tot pentru cetățile dacice, proiect adoptat în luna iulie a acestui an. La acea vreme, o parte a consilierilor județeni acuzau că PSD dorește să achiziționeze sisteme de monitorizare video și pavilioane de lemn la suprapreț.

”În teorie, ar trebui să se asigure paza și supravegherea cetăților dacice din munții Orăștiei. În practică, consilierii PSD, prin majoritatea din Consiliul Județean, au aprobat achiziția a 3 sisteme de supraveghere video cu prețul de 150 000 lei și 5 pavilioane de lemn cu 260 000 lei, pe lângă alte bunuri supraevaluate”, arătau public la vremea respectivă aleșii județeni ai USR. Proiectul a fost aprobat, ca o ciudată coincidență, tot în ședință extraordinară, exact ca și cele de acum!

Carmen COSMAN – PREDA