Traficul de ființe umane este considerat a fi o formă de sclavie modernă, depășind ca profitabilitate traficul de droguri și arme. Statisticile sunt alarmante, iar din acest motiv senatorul PNL Lucica Dina Muntean a solicitat Comisiei pentru drepturile omului o dezbatere pe această temă și Institutului Român pentru Drepturile Omului intensificarea campaniilor de conștientizare pentru combaterea acestui fenomen.
Senatorul PNL de Valea Jiului a precizat că unul dintre factorii fundamentali care favorizează traficul de persoane sunt sărăcia, lipsa de educație, șomajul, corupția, inegalitatea între sexe și discriminarea grupurilor etnice.
”Având în vedere că 50% din persoanele traficate sunt copii, fete din instituții de stat și centre pentru persoane cu dizabilități, copii romi, copii abandonați sau răpiți, am solicitat recent Comisiei pentru drepturile omului o dezbatere pe această temă și Institutului Român pentru Drepturile Omului intensificarea campaniilor de conștientizare pentru combaterea acestui fenomen. Am propus aceste acțiuni pentru a stabili cum putem noi legiuitorii să îmbunătățim legislația privind prevenirea și combaterea traficului de persoane, cum putem stimula strategiile locale care presupun cooperarea autorităților publice locale cu organizațiile neguvernamentale, precum și cu grupurile interministeriale și cum putem implica exponenții mass-media în sensibilizarea opiniei publice asupra acestui fenomen și asupra consecințelor lui”, a precizat Lucica Dina Muntean.
Senatorul PNL spune că traficul de copii are întotdeauna ca scop exploatarea prin muncă, exploatarea sexuală, exploatarea pentru comiterea unor infracțiuni, adopția ilegală, prelevarea de organe și țesuturi și poate fi intern, când se realizează pe teritoriul național sau transfrontalier, când se desfășoară în afara granițelor țării.
”Acest fenomen este prezent în toată lumea, fiind caracteristic în mod deosebit în regiunile sărace cu contexte socio-culturale, de informare și de educație foarte scăzute. Din păcate, România și aici se află pe un loc fruntaș. De aceea, obiectivele pe care le am în vedere pentru viitoarele proiecte legislative vizează: Fermitate în anchetarea și punerea sub urmărire penală conform legislației și pedepse semnificative cu închisoarea pentru traficanții condamnați; Implicarea școlilor, bisericilor, poliției și ONG-urilor în identificarea preventivă a potențialelor victime ( copii proveniți din familii dezorganizate, copii instituționalizați, copii din grupurile etnice defavorizate-pentru cerșetorie); Modificarea legislației pentru a permite oferirea de sprijin financiar ONG-urilor care se ocupă cu traficul de persoane; Creșterea numărului de polițiști care anchetează și pregătirea lor intensivă pentru lucrul cu victimele; Alocarea de resurse financiare adecvate pentru punerea în aplicare a strategiei naționale și a planului național de combatere a traficului de persoane. În lupta pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane avem nevoie de legi bune și de instituții stabile care să garanteze democrația, statul de drept și drepturile omului, astfel încât copiii, tinerii și adulții să se bucure de o viață sigură, atât în țara noastră, cât și în alte state în care trăiesc și muncesc”, a mai spus Lucica Dina Muntean.
Carmen COSMAN – PREDA