Consiliul Județean se pregătește să arunce bani pentru o gheretă de pază amplasată pe un drum care NU există spre o cetate aproape INVIZIBILĂ!

Scriam ieri cum Consiliul Județean Hunedoara se pregătește să aloce, din banii noștri, aproximativ 100.000 de euro pentru tot felul de ”construcții temporare” la cetățile dacice aflate în administrarea Direcției generale de administrare monumente și promovare turistică a județului Hunedoara, o instituție gen sinecură pentru clientela politică și prieteni inventată destul de recent chiar de șefii PSD ai administrației publice județene. În fapt, este vorba despre WC-uri și gherete de paznici de 10 – 13 mp fiecare, denumite generic ”pavilion ușor și demontabil”, costurile calculate fiind la limita achizițiilor directe.

Dincolo de aceste prețuri care ridică multe semne de întrebare și mai grav este că un astfel de proiect vizează cetatea dacică de la Bănița. Cu 85.000 de lei, instituția județeană condusă de Laurențiu Nistor, este gata să construiască un ”adăpost provizoriu pentru administrare și pază”, dotat cu toalete, unde să fie vândute, atenție!, și bilete, pe drumul care duce spre cetatea dacică de la Bănița. Problema este că un astfel de drum în realitate NU există, la fel cum pe stânca Băniței există doar câteva rămășițe ale unor ziduri și blocuri de piatră semi-îngropate. Vestigiile istorice cercetate la începutul anilor ’60 s-au degradat în timp, astfel că situl arheologic  aflat în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1999 este nu doar inaccesibil, ci și puțin atractiv pentru turiști, comparativ cu celelalte cetăți din Munții Orăștiei.

E drept că la preluarea în administrare, în anul 2020, Consiliul Județean Hunedoara a primit  termen pentru a stabili măsuri de protecție și elaborarea unui plan pentru punerea în valoare a acesteia, însă administrația județeană a început cu sfârșitul, cum s-ar spune. Dacă tot există fonduri, ar fi putut mai întâi să fie amenajat un drum de acces, ar fi putut să sprijine cercetări arheologice sau săpături sistematice care să scoată la lumină monumentul istoric, iar mai apoi să se gândească la vânzarea de bilete sau WC-uri pentru turiștii descurajați tocmai de inaccesibilitatea traseului!

Construcții provizorii de 85.000 de lei!

Carmen COSMAN – PREDA