Conducta de gaze pentru Mintia, obiectiv de interes național

Conducta care va alimenta cu gaze naturale Termocentrala Mintia va fi declarată de interes național, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Astfel, potrivit documentului, proiectul de investiții “Conductă de transport gaze naturale pentru alimentare CET Mintia (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)” se declară ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

Totodată, Ministerul Energiei este desemnat, în baza legislației naționale, drept autoritate competentă responsabilă de facilitarea și coordonarea procedurii de autorizare pentru acest proiect.

Declararea proiectului de importanță națională vine în contextul noii abordări guvernamentale ale realităților economice, sociale și de mediu la nivel mondial, european și național, de reproiectare a priorităților pe termen mediu și lung, astfel încât să permită ameliorarea sărăciei, combaterea inegalităților, tot mai evidente între zonele țării. Pentru urgența realizării proiectului și pentru asigurarea celerității procesului de autorizare a execuției acestei investiții este necesară încadrarea proiectului în categoria proiectelor de importanță națională în domeniul gazelor naturale, astfel cum sunt definite de prevederile art. 2 alin.(1) lit. m) din Legea nr.185/2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanță națională în domeniul gazelor naturale”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

În strategia națională în domeniul energiei, pentru Termocentrala Mintia este prevăzut un amplu program de modernizare și reabilitare a grupurilor energetice și a instalațiilor auxiliare, care să permită mărirea duratei de viată, creșterea siguranței și a eficienței în funcționare și încadrarea în normele de mediu, arată Ministerul Energiei.

Termocentrala Mintia, care este în conservare din vara anului 2021, în lipsa investițiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu, a fost vândută către Mass Global Energy Rom SRL din cadrul Mass Group Holding.

În cadrul procedurii de achiziție una dintre condițiile impuse se referă a la asigurarea de către SNTGN Transgaz a gazoductului necesar pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a Termocentralei de la Mintia. Prin adresa nr. 222 din 07.09.2022, SC Mass Global Energy ROM S.R.L a informat SNTGN Transgaz SA cu privire la intențiile acestora de a dezvolta, în calitate de câștigător al licitației pentru achiziția Termocentralei de la Mintia, o capacitate de producere energie electrică din gaze naturale de 1.200 MWh, cu un necesar de gaze naturale de cca. 2 miliarde mc/an (cca. 228.000 mc/h). În data de 28.09.2022 a avut loc o primă întâlnire între TRANSGAZ și SC Mass Global Energy ROM S.R.L privind racordarea Termocentralei Mintia la Sistemul Național de Transport gaze naturale. În cadrul acestei întâlniri, SC Mass Global Energy ROM S.R.L a comunicat un necesar mărit de gaze naturale de cca. 2,5 miliarde mc/an pentru dezvoltarea unei capacități de 1.700 MWh. Astfel, urmare a Cererii de racordare nr. 88694 din data de 09.11.2022 depusă de SC Mass Global Energy ROM S.R.L, S.N.T.G.N. Transgaz S.A, în calitate de titular al licenței de operare a sistemului de transport al gazelor naturale, a emis avizul tehnic de principiu (ATP), în vederea alimentării cu gaze naturale a obiectivului Termocentrală Mintia”, se mai arată în documentul Ministerului Energiei.

Potrivit oficialilor guvernamentali, modernizarea termocentrala de la Mintia are un rol important în sistemul energetic național deoarece: echilibrează balanța de energie electrica din centrul și vestul țării; este un punct important de interconexiune cu sistemul vest european UCTE; particip la reglarea parametrilor de funcționare ai sistemului energetic național; reducerea emisiilor și susținerea producerii de energie din surse regenerabile; posibilitatea echilibrării sistemului energetic național prin realizarea investiției de la Mintia; creșterea investițiilor în industrie.

Prin realizarea acestei conducte se va asigura alimentarea cu gaze naturale a Termocentralei de la Mintia pentru funcționarea la capacitatea solicitată de către SC Mass Global Energy Rom S.R.L.

Industrializarea durabilă a României are nevoie de o industrie cu impact minim asupra mediului pentru atenuarea schimbărilor climatice, adresând provocări precum reducerea emisiilor industriale de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și a utilizării resurselor prin tehnologii mai curate, abordări industriale ecologice și programe de sensibilizare sporită privind mediul. O industrie competitivă și durabilă joacă un rol esențial în accelerarea creșterii economice, reducerea sărăciei prin activități productive și atingerea tuturor obiectivelor de dezvoltare durabilă prevăzute în Agenda 2030 la nivel de țară ”, subliniază Ministerul Energiei.

(Preluare Hunedoara9 – www.hunedoara9.ro)