Studiu de fezabilitate de 270.000 de lei contractat prin încredințare directă de Consiliul Județean Hunedoara!

În data de 29 decembrie 2022, când lumea cumpăra artificii și punea sarmalele la fiert în oală, Consiliul Județean Hunedoara se gândea la energia din surse regenerabile pentru consum propriu și comanda un studiu de fezabilitate de 270.000 de lei. Cu vreo două săptămâni înainte, cu o rapiditate uimitoare, instituția județeană condusă de tandemul Laurențiu Nistor, președinte – Costel Avram, administrator public, aprobase o ”intenție de colaborare” transmisă de SC Rom Quality Cert SRL, reprezentată de Emanuel Ioan Clej.

Oferta de servicii transmisă de Clej a fost calculată la 270.000 de lei, o sumă aflată la limita achiziției directe stabilite de legislația în domeniu. Consiliul Județean Hunedoara a analizat cu mare rapiditate oferta, s-a întocmit referatul de specialitate, iar într-o ședință extraordinară a CJ Hunedoara din data de 14 decembrie s-a aprobat alocarea sumelor necesare pentru studiul de fezabilitate respectiv, ca urmare a proiectului semnat de chiar președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

În data de 29 decembrie 2022 cercul s-a închis frumos și rotund fix pe suma de 270.000 de lei, prin cumpărare directă, pentru ”elaborare Studiu de Fezabilitate (SF) pentru obiectivul de investiții ”Realizare noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum – județul Hunedoara”. Beneficiarul încredințării directe este, cum altfel, Rom Quality Cert SRL Deva.

Să ne aducem aminte cum a debutat această poveste de aproape 55.000 de euro.

În data de 9 decembrie (după cum se menționează în document), Emanuel Ioan Clej elaborează și trimite către Consiliul Județean, o ”Intenție de colaborare”, practic o ofertă de servicii a SC Rom Quality Cert SRL, valorizată de Clej la suma de 270.000 de lei, plus TVA. În data de 12 decembrie, după week-end, documentul ajunge la CJ Hunedoara, primește număr de înregistrare și apoi ajunge în mapa de lucru a administratorului public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram. Avram își dă ”viza” și îl trimite mai departe pe linie instituțională.

O zi mai târziu, în data de 13 decembrie 2022, Biroul mediu și energii regenerabile din cadrul CJH întocmește un ”Referat privind necesitatea cuprinderii în bugetul local a sumei necesare achizitiei serviciilor privind întocmirea documentației tehnice pentru realizarea de investitii în domeniul eficientei energetice, resurselor regenerabile de energie destinate autorităţilor publice locale”.

Calculele cad fix pe suma propusă în oferta Rom Quality Cert. ”În acest sens este necesară alocarea sumei de 270.000 lei + TVA pentru întocmirea documentației tehnico- economice menționate”, se arată în referatul care primește și avizul președintelui CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, în calitate de ordonator de credite. Și, ca lucrurile să se miște până la capăt, după încă o zi, adică miercuri, 14 decembrie 2022, este organizată o (nouă) ședință extraordinară de Consiliu Județean, iar pe ordinea de zi se regăsește și alocarea sumelor necesare pentru studiul de fezabilitate respectiv.

Așa cum spuneam și în precedentul articol, Rom Quality Cert SRL Deva, firma îl are ca asociat unic și administrator pe Emanuel Ioan Clej, privit drept un apropiat al social – democraților hunedoreni care conduc și Consiliul Județean Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA