”Ofensiva culturală” a Consiliului Județean Hunedoara rămâne la stadiul de poveste. ZERO lei la capitolul cultură din sumele nerambursabile!

Ofensiva culturală” a Consiliului Județean Hunedoara, sintagmă repetată aproape obsesiv și cu orice ocazie de administratorul public Costel Avram, pare să rămână la stadiul de poveste bună de narat în serile lungi de iarnă. ori, poate, se pierde interesul dacă în centrul acțiunii nu stau greii CJ Hunedoara.

Pentru al treilea an consecutiv, fără să mai luăm în calcul 2020 cu a lui pandemie, Laurențiu Nistor, președintele PSD al CJ Hunedoara taie banii nerambursabili pentru cultură. Anu trecut, nici pentru tineret nu au fost alocate sume de bani, anul acesta vitregită este doar Cultura, atât de des invocată declarativ.

Potrivit proiectului de hotărâre de consiliu ce va fi dezbătut în data de 3 februarie, primesc bani cultele religioase, proiectele și programele sportive și programele și proiectele pentru tineret. Cultură, zero lei! (Vezi facsimil)

În 2020, pe fondul pandemiei, Consiliul Județean Hunedoara a a suspendat programul de alocare a finanțărilor nerambursabile, acolo unde în anii precedenți era o adevărată bogăție. Nu s-au mai alocat bani pentru niciunul dintre capitolele prevăzute de legislația în vigoare: cultură, tineret, activități sportive și culte religioase.
În 2021, actualul președinte al CJ Hunedoara, a reluat finanțarea, dar a păstrat doar capitolul care vizează sprijinirea cultelor religioase. În 2022, aria a fost extinsă, dar fără Cultură, la fel ca și în acest an.

Ultimul an în care s-au alocat fonduri nerambursabile pentru asociațiile culturale, conform Legii 350/ 2005 a fost 2019, suma totală fiind de 400.000 de lei.

Carmen COSMAN – PREDA