Debut în forță în noua sesiune parlamentară pentru senatorul PNL Lucica Dina Muntean

Noua sesiune parlamentară începe în forță pentru senatorul PNL de Hunedoara Lucica Dina Muntean. Mai multe proiecte de suflet are pe ordinea de zi parlamentarul hunedorean în acest început de sesiune.

Lucica Dina Muntean este președintele Comisiei de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC). S-a implicat cu tot sufletul în această activitate și face tot ce îi stă în putință pentru ca minorilor aflați în centrele rezidențiale sau chiar la asistenți maternali să le fie mai bine și să nu fie victimele abuzurilor.

În această linie se înscrie și Ghidul privind prevenirea situațiilor de violență asupra copiilor și tinerilor din centrele rezidențiale care urmează să fie lansat, împreună cu Institutul Român pentru Drepturile Omului.

 

”Pregătim un eveniment de lansare a Ghidului privind prevenirea situațiilor de violență asupra copiilor și tinerilor din centrele rezidențiale. Unul dintre obiectivele care noi ni le-am stabilit în comisia de anchetă a fost acela că în toate centrele în care exista copii care sunt fără părinți sau ai căror părinți nu se ocupă de ei, trebuie să existe acest Ghid atât pentru angajați, cât și pentru copii. Ghidul acesta îi va învăța pe copii cum să se apere de abuzuri și ce au de făcut în momentul în care sunt abuzați, îi va învăța pe angajați cum trebuie să le respecte drepturile copiilor și cum trebuie să se poarte cu ei astfel încât să nu-i agreseze nici fizic, nici psihic și nici din alte puncte de vedere. Pregătim cu mult suflet acest eveniment pentru că mie mi se pare foarte important. Este primul ghid din România adresat centrelor rezidențiale și considerăm că nu este puțin lucru.
Este o publicație, un ghid care va trebui să fie prezent în toate centrele rezidențiale. Noi avem în plan să ajungă și la asistenții maternali. Toată lumea trebuie să știe cum te porți cu un copil care nu are părinții lângă el și fiecare copil trebuie să știe care sunt pașii pe care trebuie să îi facă atunci când este abuzat”, a declarat senatorul PNL Lucica Dina Muntean.

 

Proiect de lege pentru reglementarea mai strictă a ”păcănelelor”

Și nu este singurul subiect sensibil asupra căruia stăruie parlamentarul hunedorean.

”Am depus o inițiativă legislativă care urmărește corectarea legilor privind jocurile de noroc și ”păcănelele” care s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani. Acestea se află în vecinătatea școlilor, la tot pasul și, deși legea interzice copiilor sub 18 ani această formă de ”distracție”, totuși copiii au acces acolo. Din informațiile pe care le-am strâns, au existat situații dramatice în țară, au existat cazuri de sinucidere, din cauză că, fără discernământ, acești copii au făcut împrumuturi pentru a putea juca la păcănele și lucrurile acestea a creat adevărate drame în familie, în școală și nu în ultimul rând în societate”, a explicat Lucica Dina Muntean.

Totodată aceasta își continuă activitatea și pe proiectul Senat Junior.

”Îmi continui activitatea pe Senat Junior și sunt invitată la Școala ”Tudor Arghezi” din București. Copiii de aici citesc cărțile mele și, aflând că sunt pe Senat Junior, au dorit să aibă o întâlnire cu mine, pe care o voi organiza în perioada imediat următoare”, a precizat senatorul PNL Lucica Muntean.

Iar în data de 15 februarie, femeile liberale se întâlnesc la Senat în cadrul unei reuniuni de lucru în care se vor discuta problemele de actualitate, respectiv egalitatea de gen, votul la 16 ani sau femeile antreprenor.
Practic, Lucica Dina Muntean a început în forță noua sesiune parlamentară în care se va implica, așa cum a făcut și în sesiunile precedente, în găsirea unor soluții optime la probleme stringente care ne afectează pe noi toți.

Carmen COSMAN – PREDA