Ștefan Adrian Jurca – un țepar dovedit ÎN INSTANȚĂ! A înșelat zeci de mineri, pe care i-a determinat să ia credite în favoarea lui. E încă în libertate!

Ștefan Adrian Jurca pozează în (fost) lider de sindicat și în același timp singurul salvator al mineritului din Valea Jiului. În realitate e un abil ȚEPAR, care a determinat zeci de mineri să ia credite în favoarea lui. De zeci de milioane. Are destine pe conștiință (deși termenul nu îl caracterizează) și, culmea, deși țepele au fost dovedite în instanță, este încă în libertate. Are o condamnare penală cu suspendare, dar pentru evaziune fiscală, nu pentru că i-a înșelat pe oamenii de bună – credință pe care i-a lăsat fără bunuri și chiar fără locuințe după ce au fost executați siliți în locul lui Jurca.

Ștefan Adrian Jurca vedea funcția de sindicalist de frunte ca pe o trambulină. Se visa director general al companiei miniere, dar nu a fost să fie, chit că a ”făcut antecameră” la toate ușile care i-au ieșit în cale. S-a dorit și mare om de afaceri. Nici asta nu i-a ieșit. În schimb i-a ieșit de minune să nenorocească zeci de mineri. A luat credite pe numele lor, bani pe care oamenii nici măcar nu-i vedeau. Le promitea, din postura de mare lider, că le va achita. I-a lăsat pe sindicaliști fără bani, fără bunuri și chiar fără locuințe pe unii dintre cei care l-au crezut, după cum povestesc chiar aceștia.

Sumele fabuloase, spun oamenii, i-a folosit el, în folos propriu  sau în afacerile perdante pe care le-a derulat de-a lungul vremii. Ei, minerii care au crezut în el, au plătit doar împrumuturile. Chiar și când au câștigat procesele cu sindicatul pe care îl conducea penalul Ștefan Adrian Jurca, nu au putut recupera nimic. Conturile sindicatului erau goale. La fel ca și conturile firmelor în care sindicalistul – țepar a jucat banii minerilor. Asta deși s-a demonstrat în fața judecătorilor că Jurca este beneficiarul real al creditelor.

Povestea unui credit dovedit…

Iulian M. a împrumutat în iulie 2006 de la BCR (banca preferată de Jurca) 35.000 de lei. Numele lui apărea pe contractul de împrumut, dar în realitate banii au ajuns la Sindicatul Liber EM Livezeni, reprezentat de Ștefan Adrian Jurca, cel care a și insistat să ia creditul. Imediat după contractarea creditului, între Iulian M. și Ștefan Adrian Jurca, lider de sindicat, s-a încheiat și un contract de împrumut, cu o valoare egală cu cea a creditului bancar, cu dobânzile aferente, iar sindicalistul – șef se obliga să restituie acest împrumut în 25 de rate lunare, până în 2008. Mai mult, SL EM Livezeni a transmis, în 2008, o înștiințare către recuperatorii de credite că a preluat contractul de creditare al debitorului și că debitul aparține Sindicatului Liber al EM Livezeni, urmând să fie achitat. Nu s-a întâmplat așa.

A ajuns în instanță…

În 2013 a dat SL EM Livezeni în judecată, după ce a început să fie contactat de o firmă de recuperare de creanțe.  Datoria neachitată ajunsese la 54.500 lei, împrumut plus dobânzi și penalități de întârziere. În conturile băncii, în ciuda ”garanțiilor ferme” ajunsese doar o mică parte din datorie, iar mai apoi plățile au încetat total. În 2010, la 4 ani de la contractarea creditului bancar, Iulian M. a încheiat cu SL EM Livezeni condus de Ștefan Adrian Jurca o altă convenție de plată, prin care acesta din urmă recunoaște existența debitului, dar nici acest contract nu a fost respectat, așa că datoria a tot crescut. În consecință, bărbatul s-a adresat instanței de judecată. În paralel, a formulat și plângere penală pe numele lui Jurca, pentru înșelăciune și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dar în ciuda tuturor evidențelor procurorii au închis dosarul. Cu N.U.P!

În februarie 2013, datoria către bancă ajunsese la aproape 66.000 de lei, astfel că o lună mai târziu Iulian M. s-a adresat judecătorilor. Reprezentanții sindicatului nu s-au prezentat în instanță pentru a răspunde la interogatoriu și nici nu a formulat întâmpinare. Magistrații au apreciat acest fapt drept ”o recunoaștere deplină a pretențiilor reclamantului”, căruia i-au dat câștig de cauză. Sindicatul, reprezentat de Ștefan Adrian Jurca, a fost obligat să plătească către Iulian M. suma de 65.627,57 lei reprezentând împrumut nerestituit și dobânzile aferente, precum și sumele ulterioare până la data plății efective a debitului. De asemenea, pârâtul avea de achitat suma de 4.928 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Povestea merge mai departe…

În mod firesc, povestea trebuia să se încheie aici în acest caz, la fel ca și în altele, dar Jurca nu este omul care să se împiedice de o sentință, fie ea și definitivă. În consecință, povestea merge mai departe. Cu un credit tot neachitat și cu Iulian M, exact!, executat silit. Pentru creditul din 2006 luat în numele lui Ștefan Adrian Jurca. Coșmarul s-a încheiat abia anul acesta, după ce i s-a pus poprire inclusiv pe pensie. Între timp, Jurca se plimbă liber. Este pensionar, la rândul lui, după ce s-a vrut lider de sindicat, director de companie minieră și om de afaceri.

Năravul din fire nu are însă lecuire. Sunt destinele a zeci de mineri pe care ar trebui să le aibă pe conștiință. Dacă ar avea una…

Carmen COSMAN – PREDA