Petiție pentru eliminarea apei pluviale de pe facturi. Ce spun operatorii din județul Hunedoara despre acest demers

Hunedorenii sunt îndemnați să semneze o petiție pentru eliminarea apei pluviale de pe facturi. Lansată din sfera politică, respectiv de către USR Hunedoara, demersul ar avea drept scop declarat ca această taxă să fie eliminată din facturile hunedorenilor.

Nu este prima dată când se ridică o astfel de problemă, iar în urmă cu ceva ani s-a încercat chiar schimbarea legii. După vreo 3 luni s-a revenit asupra deciziei, în condițiile în care situația este puțin mai complicată decât pare la prima vedere.

”Pentru ca această taxă să fie eliminată din facturile  hunedorenilor este necesară convocarea Adunării Generale a Aqua Prest din care fac parte reprezentanți din toate localitățile, desemnați de Consiliile Locale. Prin proiectele de hotărâre pe care consilierii USR le depun, vom mandata reprezentantul fiecărei localități să voteze pentru eliminarea acestei taxe absurde dar aceste proiecte trebuie să aibă sprijinul celorlalți consilieri pentru a fi votate de către o majoritate ”, se arată în document.

Nu este pentru prima dată când se ridică această problemă, care a fost dezbătută cu ceva ani în urmă chiar și de la tribuna Parlamentului. Dar demersul este ceva mai complicat decât pare la prima vedere.

Am întrebat oficialii celor doi operatori de apă și canalizare din județul Hunedoara, Apa Prod și Apa Serv Valea Jiului care este situația și dacă demersul petiționar poate avea o finalitate reală.

Iată ce au declarat directorii celor două companii.

”S-a discutat mult despre prestația aceasta de colectare a apei pluviale. Până la urmă este o prestație pe care operatorul o face. Este o legislație la nivel național, pe de o parte, iar pe de altă parte este un serviciu prestat. Tratăm cu toată responsabilitatea această problemă”,a declarat Dorin Gligor, directorul Apa Prod Deva, care subliniază că în Parlament trebuie dusă până la acpăt această problemă.

Tot despre prestație vorbește și Cristian Ionică, directorul Apa Serv Valea Jiului SA.

”S-a mai vorbit în urmă cu ceva ani despre această problemă. Noi, ca operator, oferim serviciul și pentru apa meteo, însemnând întreținere rețele, intervenții pe rețele, intervenții când sunt situații deosebite și intervenții normale în rețelele de canalizare pluvială. Avem o cheltuială, noi trebuie să ne recuperăm cheltuiala. Dacă această cheltuială ne-o recuperăm de undeva…Suntem o societate comercială care trăiește din ce produce, adică vindem apă și facem servicii de canalizare și canalizare pluvială”, a declarat Cristian Ionică, directorul Apa Serv Valea Jiului.

De precizat că în Valea Jiului pentru persoane fizice cuantumul acestei prestații este de 0,9 mc de apartament.

Așa cum precizam, discuția nu este nouă. În urmă cu ceva ani s-a încercat chiar schimbarea legii. După vreo 3 luni s-a revenit asupra deciziei, în condițiile în care nu s-a găsit formula legală pentru recuperarea acestei cheltuieli.

Carmen COSMAN – PERDA