Proiect legislativ pentru protejarea minorilor audiați, adoptat de Parlament. Merge la promulgare!

166

Persoane vătămate sau martori, copiii vor fi audiați într-un cadru sigur, care să nu adusă atingere integrității psiho-emoționale a minorilor și să se evite astfel o posibilă retraumatizare a acestora. Lucica Dina Muntean, senator PNL de Hunedoara, se află printre inițiatorii și susținătorii acestui proiect legislativ.

Modificările extrem de importante sunt cuprinse în cadrul unui proiect legislativ inițiat de Comisia de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC), comisie condusă de senatorul PNL de Hunedoara Lucica Muntean, care a fost votat de Parlament și trimis spre promulgare.

Vorbim practic despre o modificare a Codului de procedură penală, care vine să sprijine și să protejeze minorii.

Astfel, conform inițiativei adoptate de Parlament, audierea persoanei vătămate în vârstă de până la 14 ani are loc în prezența unuia dintre părinți, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituției căreia îi este încredințat minorul spre creștere și educare, precum și în prezența unui psiholog, stabilit de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare.
Dacă persoanele prevăzute de lege nu pot fi prezente sau au calitatea de suspect, inculpat, persoană vătămată, parte civilă, parte responsabilă civilmente ori martor în cauză ori există suspiciunea rezonabilă că pot influenţa declaraţia minorului, audierea acestuia are loc în prezenţa unui reprezentant al autorităţii tutelare sau a unei rude cu capacitate deplină de exerciţiu, precum și în prezența unui psiholog, stabiliți de organul judiciar.
În cazul în care audierea persoanei vătămate minor vizează activitatea instituției căreia îi este încredințat spre creștere și educare, se înlocuiește reprezentantul acestei instituții cu reprezentantul autorității tutelare sau cu o rudă cu capacitate deplină de exercițiu, precum și cu un psiholog, stabiliți de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare, se mai arată în document.

”Toți copii trebuie protejați de lege. Este dreptul lor. Şi este cu atât mai adevărat când vine vorba de copilul în postură de martor sau chiar victimă a infracţiunilor, în special a celor săvârşite cu violenţă, ori a infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală. În astfel de cazuri, riscul de a provoca minorului o traumă și mai puternică în timpul audierilor creşte exponenţial. Şi doar după perioade îndelungate de terapie, traumele de acest tip pot fi depășite. De aceea, este necesar ca legea să asigure prevederile necesare astfel încât audierea copilului victimă sau martor a unor infracțiuni să nu reprezinte o retraumatizare a copilului. Modificarea propusă prin această inițiativă legislativă reprezintă o măsură specială de protejare a minorului victimă sau martor. Înlocuirea reprezentantului instituției cu un psiholog ajută ca acesta să nu mai poate fi supus vreunei influențe din partea persoanelor anturajul cărora se afla anterior”, a explicat senatorul PNL de Hunedoara Lucica Dina Muntean importanța acestui proiect de lege.

Inițiativa legislativă a fost votată de Camera Deputaților în data de 15 februarie cu 268 de voturi pentru și niciunul împotrivă. Anul trecut, a primit și votul favorabil al Senatului.

Carmen COSMAN – PREDA