Propunere legislativă: Vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat, plătite de la bugetul de stat!

208

Mai mulți parlamentari din arcul guvernamental au inițiat un proiect de lege prin care și angajații din mediul privat să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate de la bugetul de stat. Printre inițiatorii acestei propuneri legislative se află deputatul PNL Vetuța Stănescu, senatorul PNL Lucica Dina Muntean și senatorul PSD Cristian Resmeriță.

Proiectul legislativ vizează modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță și își propune să elimine discrepanțele dintre cele două categorii de salariați – bugetari și cei din sectorul privat – dar și să susțină domeniul HoReCa.

”În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% – 27%. În ţara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe venituri din salarii şi alte taxe. Fiscalitatea ridicată atrage după sine şi un grad de colectare redus. De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. În aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază, printre altele, şi de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual. Voucherele de vacanţă reprezintă şi un mijloc prin care salariații îşi refac puterea şi capacitatea de muncă şi, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii.
Considerăm că acest mecanism poate fi extins şi pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceştia contribuie deja sub forma impozitului pe venit şi/sau CAS”, arată inițiatorii proiectului, care a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere.

În acest context, angajatorii vor avea doar un rol de intermediari între stat şi salariați, care nu implică efort financiar propriu. Pe de altă parte, conform expunerii de motive care însoțește proiectul, pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre cele două categorii de salariaţi, valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce, practic, în economie, iar consecințele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ etc).

Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanţă celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. Susținătorii inișiativei subliniază însă că efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă cca. 60% – 65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc, iar diferența se va regăsi în efectul economic generat.

Propunerea legislativă este susținută de mai mulți parlamentari PNL, PSD și UDMR, practic coaliția aflată la guvernare.

În prezent, angajatorii privați pot acorda vouchere de vacanță angajaților, dar sumele sunt suportate de societatea în cauză.

Carmen COSMAN – PREDA