Cu ce fonduri se reabilitează strada Maleia. Ce s-a întâmplat cu creditul contractat de municipalitate

După ce în social – media au fost vehiculate mai multe informații false cu privire la reabilitarea străzii Maleia și a străzii General Vasile Milea, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a venit cu precizări în acest sens, arătând care este realitatea.

Discuțiile din spațiul public s-au concentrat mai ales pe un credit aprobat de municipalitate în anul 2021 pentru modernizarea celor două străzi însă banii nu au fost folosiți, obiectivul investițional fiind finanțat prin PNI ”Anghel Saligny”, fonduri guvernamentale nerambursabile.

Având în vedere dezinformările din spațiul public în care unele persoane de rea credință prezintă în mod MINCINOS situația programului de reabilitare a străzilor Maleia și General Vasile Milea vă prezint care este ADEVĂRUL:
Strada Maleia, împreună cu strada General Vasile Milea se află acum într-un amplu program de reabilitare și modernizare finanțat prin PNI ”Anghel Saligny”, fonduri guvernamentale nerambursabile.

În luna iunie 2021, Consiliul Local al municipiului Petroșani a aprobat contractarea unui credit în valoare de 6 milioane de lei, pentru implementarea acestui program investițional, dat fiind faptul că la acel moment nu exista garanția că va demara Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, despre care se vorbea încă din 2019.

Am făcut acest demers ca o măsură suplimentară de siguranță, pentru a fi convinși că vom dispune de banii necesari în vederea implementării obiectivului investițional privind reabilitarea străzii Maleia, un proiect foarte important, așteptat de toată lumea, însă banii NU au fost cheltuiți.

Între timp am continuat demersurile la nivel guvernamental pentru a obține finanțarea necesară implementării programului. Anul trecut am primit toate garanțiile necesare că acest amplu proiect va fi prins în PNI ”Anghel Saligny”, iar în luna martie a acestui an am semnat contractul de finanțare, alocarea financiară fiind de aproape 10 milioane de lei.

Creditul contractat se află și la această oră în bancă, nefiind cheltuit nici măcar un leu din suma împrumutată. În funcție de decizia consilierilor locali, banii vor fi folosiți pentru finanțarea altor obiective investiționale de interes local, ori pentru asigurarea cotei de cofinanțare la proiectele europene, sau vor rămâne neutilizați, la fel ca și până acum”, este informarea primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Carmen COSMAN – PREDA