Învățăm, progresăm, ne distrăm. Mega Dojo – evenimentul care a adunat laolaltă copiii și adolescenții pasionați de IT

După cinci ani de pauză, zeci de copii și adolescenți și-au dat întâlnire, din nou, la MegaDojo, eveniment destinat celor pasionați de IT, care a avut loc, în weekend-ul trecut, la Timișoara.

Așa cum au precizat chiar organizatorii, scopul acestei manifestări este despre a da înapoi comunității și a ajuta acești copii uimitori, aplecați spre tehnologie, să-și hrănească abilitățile, potențialul și curajul de a încerca sub deviza ”învățăm, progresăm, ne distrăm”! 

Ediția 2023 a fost un eveniment al rețelei de cluburi CoderDojo din Zona Metropolitană Timișoara, dedicat tuturor elevilor din ciclurile preuniversitare, interesați de tehnologie și utilizarea ei creativă. La această manifestare au luat parte pe de o parte cursanții, actuali ninjas implicați în activitățile CoderDojo, dar și mentori, proveniți din firmele și universitățile locale, voluntari și susținători care cred în rolul educației non-formale, deschise, incluzive, gratuite și în abordările care îi încurajează pe cei care au beneficiat de sprijin de-a lungul celor 10 ani de funcționare a rețelei locale CoderDojo să revină pentru a-i sprijini, la rândul lor, pe copiii și tinerii dornici de învățare și progres!

Practic, MegaDojo a reprezentat de fapt o bună oportunitate de asociere la comunitatea CoderDojo pentru noi participanți dornici să experimenteze un mediu relaxat și prietenos de învățare extrașcolară a tehnologiilor IT, în care interesul și dedicația elevilor s-au întâlnit cu pasiunea și profesionalismul mentorilor.
Evenimentul a inclus sesiuni de învățare, prezentări, lucru în echipă, mici competiții și momente de destindere și distracție, dar și o festivitate de premiere pentru cei mai creativi.

La Timișoara participanții s-au reunit la Cantina UPT din Complexul Studențesc , manifestarea fiind organizată pe ateliere de lucru: Scratch, C++, Python, C++, Java, C#, tehnologii web (html, CSS, JavaScript), gamedev, cybersec, robotică, bioinformatică, space tech, design web și design grafic.

Curentul CoderDojo reprezintă o mișcare internațională inițiată în Irlanda, în anul 2011, tocmai cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului școlar.

La finalul celor 6 ore, participanții și-ar fi dorit ca aceste cursuri, organizate gratuit, să mai dureze, bucuroși de întreaga experiență pe care au acumulat-o.

Carmen COSMAN – PREDA