Acțiuni pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor, organizate la Petroșani

238

Urșii își fac tot mai des simțită prezența în zonele locuite din Valea Jiului, alertând populația. Toți mai mulți oameni reclamă faptul că le sunt atacate gospodăriile de urșii care le-au omorât și în anii trecuți animalele din gospodării sau le-au provocat distrugeri. În acest context, reprezentanții Primăriei Municipiului Petroșani continuă colaborarea cu Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, un parteneriat menit să prevină atacurile animalelor sălbatice.

Administrația publică din Petroșani a încheiat cu oficialii Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana” un contract privind asigurarea serviciilor de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea si combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun si intervenții conform Anexei 1 la Ordin MMAP nr. 1425/2021”.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi spune că este vorba despre acțiuni pentru protejarea populației și a bunurilor oamenilor, conform legislației în vigoare.

Nu este prima dată când administrația publică din Petroșani organizează acțiuni comune împreună cu reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana” pentru îndepărtarea urșilor.

De exemplu, anul trecut, pe raza municipiului Petroșani a fost semnalată, în repetate rânduri, prezența urșilor în mai multe zone locuite, respectiv în Dâlja, pe Slătinioara, Sălătruc, în zona Brădet sau chiar în proximitatea Cantinei Studențești a Universității Petroșani. Primăria Petroșani, reprezentanții asociației care gestionează fondul de vânătoare, precum și ai Jandarmeriei și Poliției Locale Petroșani au fost în teren în repetate rânduri. Au avut loc atât exerciții de alarmare, precum și acțiuni de alungare, îndepărtare/ capturare și relocare a urșilor.

În plus, în luna august a anului trecut un urs care își făcuse o obișnuință de a coborî până în zona Universității Petroșani a fost capturat și relocat în zona Polatiște.

Astfel de acțiuni vor fi organizate și anul acesta, ori de câte ori situația o impune.

Carmen COSMAN – PREDA