Laurențiu Nistor vrea să negocieze ca la piață activele Minei Petrila: unul mai lasă, unul mai pune…  

Consiliul Județean Hunedoara pare să repete situația de la Termocentrala Mintia (unde a pus condiții de neacceptat) și în ceea ce privește activele Minei Petrila. Declarativ, administrația publică județeană este gata să preia clădirile istorice, dar în realitate lucrurile par să stea exact pe dos. Sunt invocate tot felul de motive care tergiversează procedura de predare – primire sau chiar o pot împiedica, conform prevederilor legale. De data aceasta, lucrurile s-au blocat la prețul stabilit prin evaluarea de specialitate.

Consiliul Județean Hunedoara anunță de luni bune, pe toate canalele de comunicare, că este gata să cumpere activele minei Petrila, care au scăpat de demolare după ce au fost declarate monumente istorice. În 2016, Mina Petrila a pus lacăt pe activitatea extractivă, urmând apoi un proces de ecologizare a perimetrului minier. Mai multe clădiri au rămas în picioare, după ce au fost incluse pe lista monumentelor istorice. Aici a intervenit Consiliul Județean Hunedoara, care a anunțat în repetate rânduri, mai ales prin vocea administratorului public Costel Avram, că vrea să le cumpere, pentru a le repune în valoare. După o bogată corespondență între Ministerul Energiei, pe de o parte, și administrația publică județeană de cealaltă parte, lucrurile păreau să fi intrat în linie dreaptă. Din patrimoniul Ministerului Energiei, prin Societatea Națională de Închideri de Mine, clădirile cu valoare istorică de pe fosta platformă minieră ar fi urmat să ajungă în patrimoniul Consiliului Județean Hunedoara. Potrivit legii, activele nu pot fi donate, ci doar vândute, așa că, la începutul acestui an un  expert autorizat ANEVAR a întocmit și o evaluare, în urma căreia s-a stabilit valoarea clădirilor și a terenului la suma de 2,43 de milioane de lei. Consiliul Județean și-a exprimat dorința de a cumpăra fostul patrimoniu industrial, iar procedura a continuat inclusiv cu vizite în teren și fotografii. Vânzarea activelor a fost aprobată, în baza asigurărilor ferme ale CJ Hunedoara, în Consiliul de Administrație al SNIMVJ și în Adunarea Generală a Acționarilor.

Numai că, loc de perfectarea tranzacției, recent oficialii CJ Hunedoara, instituție condusă de Laurențiu Nistor, au trimis către Ministerul Energiei și spre știința SNIMVJ o adresă prin care nu mai sunt de acord cu prețul stabilit prin evaluarea de specialitate. Asta după ce și-au făcut propria expertiză.

”Dânșii și-au exprimat dorința de a cumpăra. După circa trei săptămâni, moment în care noi ne-am văzut în teren, am inspectat zona, și-au făcut pozele, au trimis adresa la minister și spun că ar vrea să cumpere, dar nu pot să ajungă la suma noastră. Deocamdată suntem, să-i spunem așa, într-o o mică negociere. Problema este că eu nu pot negocia. Pe mine legea mă obligă. E 2,43 milioane lei, eu nu pot să vin la 2,42… Sunt limitat din punct de vedere legal în sensul acesta”, a declarat directorul SNIMVJ, Daniel Sîrb.

Evaluarea a fost realizată la începutul acestui an, după angajarea prin licitație a expertului ANEVAR. Între timp s-a efectuat și reactualizarea extrasului de carte funciară și ceilalți pași legali pentru vânzarea activelor Minei Petrila. Dar după atâtea luni și după o serie de întâlniri, Consiliul Județean Hunedoara nu mai este de acord cu prețul evaluatorului. Are o nouă evaluare, care i-ar da o sumă mai mică, așa că vrea o negociere, chit că legea nu prea lasă loc de ”întors” în astfel de chestiuni, după cum a explicat directorul SNIMVJ.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor vorbește de negocieri ca la piață: unul mai lasă, unul mai pune.

”Da, am trimis scrisoarea la Ministerul Energiei, cu prețul pe care putem să-l oferim. Ei urmează să analizeze și să ne spună dacă sunt de acord sau nu. Între timp, după ce au făcut ei expertiza, de acolo s-a mai furat, s-a mai distrus, că suntem în România. Noi am oferit suma respectivă. Ministrul dacă este de acord și vor să scape de ea, dacă nu să o țină până se distruge de tot sau se fură tot. Sunt două expertize, una făcută de ei, una de noi, sunt diferențe între ele, iar acuma când am fost din nou să verificăm pe teren, s-a mai distrus. Atâta putem să oferim. La orice negociere se face trebuie unul să lase, unul să mai pună...”, declară Laurențiu Nistor.

Deși au propria evaluare, mai mică cu circa 35.000 de lei, Nistor ar fi dispus să se întâlnească și ”între prețuri”, dar nu vrea să achite suma stabilită de evaluarea realizată de SNIMVJ.

Pare că ar vrea cumva să forțeze mâna celor care au mina Petrila în patrimoniu, care sunt obligați acum să asigure paza obiectivului și să plătească impozitele pe aceste clădiri care nu au nicio utilitate pentru societatea de închideri de mine, iar sumele nu sunt deloc mici.

”Este posibil să ne întâlnim și între prețuri, este posibil să ne întâlnim și la prețul pe care l-am oferit. Dacă nu fac treaba asta, n-au decât să plătească în continuare paznici. Acolo sunt 22 de construcții, dintre care 5 sunt patrimoniu național, cultural, care are alt regim și nu poți să-l distrugi, și altele… Sub nicio formă nu putem să oferim prețul cerut”, a mai spus președintele CJ Hunedoara, care susține că, dacă se înțeleg la preț ,administrația publică județeană are banii necesari pentru a cumpăra activele Minei Petrila. Dar numai în condițiile lor.

Carmen COSMAN – PREDA