Belgienii, interesați de intensificarea investițiilor în România

260

Oficialii Regatului Belgiei sunt interesați de intensificarea investițiilor în România, precum și de diversificarea lor în domenii precum agricultura, energiile regenerabile și telecomunicațiile, a precizat senatorul PNL de Valea Jiului, Lucica Dina Muntean.

Este una dintre concluziile desprinse în urma întâlnirii, în sistem de videoconferință, a Grupurilor de prietenie ale Parlamentelor Regatului Belgiei și României, la care senatorul hunedorean a participat.

” Discuțiile s-au axat pe dorința de cunoaștere reciprocă și de consolidare a legăturilor bilaterale. Subiectele abordate în cadrul dialogului s-au referit la criza provocată de pandemia Covid-19, care a afectat multe dintre domeniile de activitate din cele două țări și la necesitatea împărtășirii unor metode de bune practici din educație, sănătate și afaceri interne, în vederea identificării unor soluții de redresare și reziliență. Luând în discuție Comunitatea de Români din Belgia, apreciem cooperarea cu autoritățile belgiene, care facilitează integrarea rapidă a cetățenilor români cu domiciliul în Belgia Apreciem de asemenea și cooperarea bilaterală în domeniul educației. Programul de cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească are succes în Belgia. În prezent există 17 școli gimnaziale și liceale în care se predau cursuri în limba română și numărul lor este în continuă creștere. Cooperarea între universitățile din România și cele din Belgia este și ea de apreciat. Avem studenți români care studiază la universități din Belgia, dar și studenți belgieni care studiază în România. Parteneriatele stabilite între cele mai importante universități belgiene și românești facilitează schimburi de studenți, de profesori și de bune practici, ceea ce încurajează interacțiunea interuniversitară la nivel înalt. Pentru viitor suntem interesați și de diversificarea investițiilor belgiene în România în domenii precum agricultura, energiile regenerabile și telecomunicațiile. Agenda de lucru care urmează a fi stabilită va cuprinde și aspecte ale cooperării din domeniile educației, culturii, sănătății, precum și aspecte din viața comunității românești din Belgia”, a precizat senatorul PNL Lucica Muntean.

La întâlnirea bilaterală au participat și Andreea Păstârnac, ambasadorul României la Bruxelles, respectiv Philippe Benoit, ambasadorul Regatului Belgiei la București, precum și parlamentari din ambele Grupuri de prietenie.